ABD Dışişleri Bakanı Kerry:

- "Türkiye, NATO müttefiki ve AB’nin önemli ortağı. Biz, seçilmiş yönetimin yanında yer alıyoruz. Erken saatlerde bunu duyurduk." - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: - "O gece ilk AB meşru kurumların önemini belirtmişti. Buna devam ediyoruz. Darbe teşebbüsünü kınıyoruz."

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanı Kerry:

BRÜKSEL (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili, "Türkiye, NATO müttefiki ve AB'nin önemli ortağı. Biz, seçilmiş yönetimin yanında yer alıyoruz." dedi.

Kerry, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Türkiye’deki durumu tartıştıklarını belirten Kerry, "Türkiye, NATO müttefiki ve AB’nin önemli ortağı. Biz seçilmiş yönetimin yanında yer alıyoruz. Erken saatlerde bunu duyurduk." diye konuştu.

Hükümete sakin davranma ve istikrarı koruma çağrısında bulunan Kerry, ülkenin demokratik kurumlarına ve hukuk egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Kerry, NATO'da demokrasiye saygı gösterilmesi zorunluluğu olduğunu ve ittifakın Türkiye'de olup biteni çok dikkatlice değerlendireceğini belirtti.

Kerry ayrıca, darbecilerin yargılanmasını desteklediklerini dile getirdi.

Mogherini de "O gece ilk AB meşru kurumların önemini belirtmişti. Buna devam ediyoruz. Darbe teşebbüsünü kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu

Anayasal düzenin ve hukuk egemenliğinin korunması gerektiğine dikkati çeken Mogherini, Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve temel haklara saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Mogherini, yasalarında idam cezasına yer veren hiçbir ülkenin AB üyesi olamayacağını ifade etti.

Yorumlar