ABD Başkanı Trump'ın vize yasağına tepkiler

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: Bu, kesinlikle AB'nin tarzı değil. Suriyeli ve savaştan kaçan diğer sığınmacılara ev sahipliği yapmayı sürdüreceğiz"

Google Haberlere Abone ol
ABD Başkanı Trump'ın vize yasağına tepkiler

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD'deki vize yasağının AB'nin tarzı olmadığını belirterek, "Suriyeli ve savaştan kaçan diğer sığınmacılara ev sahipliği yapmayı sürdüreceğiz." dedi.

Mogherini, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 İslam ülkesisinin vatandaşlarına getirdiği vize yasağını değerlendirdi.

Mogherini, "Bu, kesinlikle AB'nin tarzı değil. Suriyeli ve savaştan kaçan diğer sığınmacılara ev sahipliği yapmayı sürdüreceğiz." dedi.

AB'nin uluslarası kural ve normlar temelinde bir sisteme inandığını kaydeden Mogherini, "Böyle bir sistemde dinleri, etnik kökenleri, ülkeleri, uyrukları veya cinsiyetlerine bakmaksızın kişilere saygı gösterilir. AB olarak böyle olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Duvarlar yıkıldığında kutlama yaparız"

Trump'ın Meksika sınırına duvar örme kararına da atıfta bulunan AB yetkilisi, "Avrupa'nın geçmişi bize şunu öğretiyor: Ayrım ve duvarlara yatırım yaptığınızda, çevrenize duvarlar ördüğünüzde kendinizi hapiste bulursunuz. Bizim, duvarların yıkılıp köprüler inşa edildiği zaman kutlama yaptığımız bir geçmişimiz ve kimliğimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Mogherini, AB olarak iş birliğine inandıklarını ve dinlerine bakılmaksızın tüm ülkelerle iş birliği yapmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Trump'ın, 27 Ocak'ta imzaladığı "Yabancı Teröristlerin ABD'ye Girişinden Ülkeyi Korumak" başlıklı başkanlık kararnamesi kapsamında, "terörle ilintili olduğu düşünülen" ülkelerden gelenlerin geçici olarak ABD'ye kabul edilmeyeceği, bu süre içinde ilave tedbirlerin alınacağı bildirilmişti. Metinde doğrudan ülke adı zikredilmese de bu ülkelerin Irak, Libya, Suriye, İran, Sudan, Somali ve Yemen olduğu belirtiliyor.

Yorumlar