ABD Başkan Yardımcısı Biden Kosova'da

- Biden, Cumhurbaşkanı Thaçi ve Başbakan Mustafa ile görüştü - Biden: "Biz, AB'nin tam üyesi olacak güçlü bir Kosova istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
ABD Başkan Yardımcısı Biden Kosova'da

PRİŞTİNE (AA) - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ülkesinin Kosova'ya yardıma devam edeceğini belirterek, "Biz, AB'nin tam üyesi olacak güçlü bir Kosova istiyoruz." dedi.

Biden, dünkü Sırbistan temaslarının ardından geldiği Kosova'nın başkenti Priştine'de, Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Başbakan İsa Mustafa ile ayrı ayrı görüştü.

Biden, Cumhurbaşkanı Thaçi ile görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, Belgrad-Priştine diyalog süreci kapsamında geçen yıl üzerinde uzlaşılan Karadağ sınırının yeniden düzenlenmesine ilişkin anlaşmanın ve Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasının Kosova Meclisi'nde onaylanması gerektiğini vurguladı.

Bu iki hususun gerçekleşmesinin tüm bölge için olumlu bir etkisi olacağını savunan Biden, "Zor kararlar, meyve verecektir. Savaşın acıları hala taze. Tüm bunlar taze yaralar ancak Kosova tüm vatandaşların eşit haklara sahip olacağı ortak geleceğe doğru ilerlemeli." ifadelerini kullandı.

Biden, Kosova'nın komşularıyla işbirliği içinde olması gerektiğini belirterek, hem Cumhurbaşkanı Thaçi'nin hem de Başbakan Mustafa'nın Belgrad ile diyalog sürecinin devamı konusunda olumlu yaklaşım sergilediğini kaydetti.

Kosova'nın ilerlemesinin tek yolunun ortak bir geleceğe sahip olmak ve barışı desteklemek olduğuna işaret eden Biden, "Biz, güçlü, birçok etnikli Kosova istiyoruz." dedi.

Yatırımcıların, ülkede hukukun üstünlüğü ve şeffaflık olması durumunda Kosova'ya yatırım yapacağını dile getiren Biden, hükümetten yolsuzlukla mücadele ve organize suçlar konusunda mücadeleye devam etmesini beklediklerini söyledi.

Biden, ABD'nin Kosova'ya yardıma devam edeceğini vurgulayarak, "Biz, AB'nin tam üyesi olacak güçlü bir Kosova istiyoruz." diye konuştu.


- Tahçi: "Kosova bugün çok farklı"


Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi de Belgrad-Priştine diyalog sürecinin hızlı bir şekilde düzene gireceğini ifade ederek, Karadağ ile sınırın yeniden düzenlenmesine ilişkin anlaşmanın ise adil bir anlaşma olduğunu kaydetti.

Biden'i Kosova'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını aktaran Thaçi, "Bağımsız ülkemizi ikinci kez ziyaret etmeniz büyük onur. Bugünkü Kosova, 20 yıl önce mücadelesini verdiğimiz Kosova'dan çok farklı." diye konuştu.

Thaçi, bugün geldikleri noktada Kosova'nın birçok uluslararası örgüte üye, bağımsız ve egemen, barışın ve istikrarın güçlendiği bir ülke haline geldiğini vurgulayarak, "Sırbistan ile işbirliğimizi güçlendirmeliyiz. Zaman hızlı ilerliyor ve en kısa zamanda Brüksel'deki diyalog sürecine yeni bir dinamik getirmeliyiz." dedi.


- Mustafa-Biden görüşmesi


Biden, Priştine'deki temasları kapsamında ilk olarak Başbakan İsa Mustafa ile bir araya geldi.

Basına kapalı görüşmenin ardından resmi Facebook hesabından açıklama yapan Mustafa, "büyük Kosova dostu" olarak nitelendirdiği Biden'i ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, son derece verimli bir ikili görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı.


- Ölen oğlunun adı yola verilecek


Biden, Priştine'deki temasları kapsamında, geçen yıl kanserden hayatını kaybeden oğlu Beau Biden'in Kosova'dak bir yola adının verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene de katılacak.

Biden'e ziyareti sırasında eşi Jill Biden ve torunu Natalie Biden de eşlik ediyor.

Yorumlar