ABD Basını: Erdoğan Biden'ı neden kutlamadı?

ABD Başkanlık seçimlerinde en çok oyu aldığı belirtilen ancak henüz resmi olarak seçildiğine dair açıklama yapılmayan Biden'ı kutlamayan liderler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da olması Amerikan basını tarafından gündeme taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan Biden'ı neden kutlamadı?

Biden yandaşı ve Trump karşıtı Amerikan haber kanalı CNN, Demokrat Parti adayı Joe Biden'ı başkanlık seçimi sonrasında tebrik mesajı yayımlanayan liderlere dair bir analiz yayımladı. "Şi, Putin, Bolsonaro ve Erdoğan neden Biden'ı kutlamadı" başlıklı analizde şu ifadeler kullanıldı: "Öne çıkan isimler arasındai Başkan Donald Trump'ın son dört yılda sıkı fıkı olduğu ve övgüler aldığı otoriter liderler de var. Trump'ın dünya çapında otoriter liderlerle yakınlığı, kaotik döneminin az sayıdaki sabit unsurlarından biriydi. Bu liderler [Biden'ın seçilmesine] sessiz kalarak, yeni yönetimle nasıl bir ilişki bekledikleri hakkında çok şey söylemiş oldu." 

Seçimlerde Biden'a açık destek veren CNN, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Biden'ı kutlamadığını belirtti. Haberde her bir lider için ayrıntılı analizler yapılırken, Erdoğan'la ilgili şu ifadeler kullanıldı:

"Trump başkan adayı olduğu dönemde, muhalif addedilen isimlere yapılan ağır baskıya rağmen, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a başarısız darbe girişimini ele alış biçimi konusunda övgüler düzmüştü. Başkan olarak da, Erdoğan'a geniş kapsamlı ve denetlemeyen yetkilerin verildiği tartışmalı anayasa referandumunu desteklemişti. 

Kısacası, Trump görevdeyken Erdoğan'a istediğini yapması için büyük ölçüde açık çek verildi. Erdoğan'ın henüz seçilmiş başkan olarak tanımadığı Biden'la durum çok farklı olacak.

Biden geçen yıl New York Times'ın The Weekly programının özel bir bölümünde, Türkiye konusunda 'endişelendiğini' ve muhalefet liderliği ile Kürtleri desteklemek de dahil, bu ülkeyle ilişkilerinde 'çok farklı bir yaklaşım benimseyeceğini' söyledi.

Trump'ın bölgeden çekilmesi - ki buna, IŞİD karşıtı müttefik olan Suriyeli Kürtleri Türk ilerlemesine karşı açıkta bırakan ani çekilme kararı da dahil- Erdoğan'ı cesaretlendirdi. Türkiye lideri o zamandan beri Rus silahları alarak NATO'nun öfkelenmesi riskini aldı ve Ortadoğu'da ABD ile Avrupa'nın çıkarlarına karşı saldırılara destek verdi. Biden Erdoğan'ın bu adımlar nedeniyle bir 'bedel ödemesi' gerektiğini söyledi; ABD'nin kendisine silah satmaya devam etip etmeyeceğinin de buna dahil olduğunu belirtti." (DIŞ HABERLER)

Yorumlar