ABD Astana'da varılan Suriye anlaşmasına 'çomak' sokuyor

Astana'da Türkiye, Rusya ve İran'ın öncülüğünde devam eden Suriye görüşmelerinde varılan anlaşmaların ABD'nin baltalama girişimine maruz kaldığı belirtiliyor. Heyetler, sonuç bildirisinin duyurulacağı toplantıdan önce, son ikili görüşmelerini yapıyor. Ana gündemi, "çatışmasızlık bölgeleri"nin kapsamı, sınırları, güvenliği ve idaresi oluşturuyor

Google Haberlere Abone ol
ABD Astana'da varılan Suriye anlaşmasına 'çomak' sokuyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kazakistan'ın başkenti Astana'da beşincisi düzenlenen Suriye toplantısının son gününde, taraflar, "çatışmasızlık bölgeleri"ne dahil edilecek alanlar, bölgelerin sınırları, güvenliği ve idaresi konularını görüşüyor. Astana'da dün başlayan toplantı, Rixos President Oteli'nde Türkiye, Rusya, İran, askeri muhalefet ve rejim heyetleri arasındaki ikili görüşmelerle sürüyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Anuar Caynakov, ana toplantının TSİ 13.00 civarında başladığını bildirdi. Toplantıya katılan kaynaklardan dün, Rusya'nın heyetlere, güney cephesinin durumunu ABD ile görüşmek istediği bilgisi edinilmişti. Garantör ülkelerin görüştüğü diğer konuları, "çatışmasızlık bölgeleri"nin sınırları boyunca güvenlikli bölgelerin belirlenmesi, mayınların temizlenmesi, bölgelerin güvenliğini sağlayacak kontrol güçlerinin yapısı, ateşkesin denetlenmesi için garantörler arasında koordinasyon merkezi kurulması ve rejim cezaevlerindeki tutukluların serbest bırakılması oluşturuyor.

Astana toplantılarının ilki 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde, iki ülkenin garantörlüğünde sağlanan ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle düzenlenmişti. Türkiye, Rusya, İran, BM, muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı. Yalnızca garantör ülkelerin katıldığı 6 Şubat'taki toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı. Tüm taraflar, 15-16 Şubat'taki ikinci toplantıda yeniden bir araya gelmişti. Astana 3 toplantısı da 14-15 Mart’ta yapılmıştı. Toplantıda İran'ın, Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaşılmıştı.

Garantörler, 3-4 Mayıs'ta düzenlenen 4. toplantıda, rejim ve muhalefet arasında çatışmaların en yoğun olduğu İdlib ili ve çevresi, Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler, başkent Şam'daki Doğu Guta, Suriye’nin güneyindeki Dera ve Kuneytra illerinde "çatışmasızlık bölgeleri" kurulmasına karar vermişti.

ABD'DEN SÜRECİ BALTALAMA GİRİŞİMLERİ

Öte yandan Suriye toplantısında, Rusya'nın Suriye'nin güneyini çatışmasızlık bölgeleri kapsamından çıkarma önerisinin ardından ABD'nin kendi güvenli bölge planını duyurarak süreci baltalamaya çalıştığı öğrenildi. Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rus heyeti dün ikili görüşmeler sırasında, Türkiye ve İran heyetlerine, Dera ve Kuneytra’nın "çatışmasızlık bölgeleri"nden çıkartılmasını önermişti.

RUSYA ABD İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya'nın ABD askeri varlığı nedeniyle, bölgenin durumunu ABD ile görüşmeyi tercih ettiği öğrenilmişti.

Muhalefet kaynakları, ABD'yi temsilen toplantılarda yer alan Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones'un muhalefet heyetiyle konakladıkları Grand Park Esil Oteli'nde dün akşam saatlerinde bir toplantı yapıldığını bildirdi.

ABD, RUSYA VE ÜRDÜN'LE ANLAŞTI

ABD'li bir diplomatın da doğruladığı bilgilere göre, Jones, muhalefet heyetine ABD askerlerinin konuşlandığı Ürdün sınırındaki güney cephesinde (Dera ve Kuneytra illeri) Astana sürecinin dışında, bir güvenli bölge kurmak üzere Rusya ve Ürdün ile anlaştıklarını söyledi.

ABD'NİN ASTANA SÜRECİNİ BALTALAMA GİRİŞİMİ

Muhalefet heyetinin bu anlaşmayı, "ABD'nin Astana sürecinin başarısını engelleme ve rakip bir 'Amman süreci' başlatma hedefi" şeklinde yorumladığı öğrenildi.

TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN'IN HAMLESİ ATEŞKESİ SAĞLAMIŞTI

Türkiye, Rusya ve İran, 3-4 Mayıs'taki 4. Astana toplantısında, İdlib ili ve çevresi, Humus ilinin kuzeyindeki belirli bölgeler, Şam'ın Doğu Guta bölgesi ve güneydeki Dera ile Kuneytra illerinde "çatışmasızlık bölgesi" oluşturulmasını kararlaştırmıştı.

Yorumlar