AB'den üye ülke Polonya'ya yaptırım kararı

Avrupa Birliği, yargı sistemindeki değişiklik nedeniyle birlik üyesi Polonya'ya yaptırım uygulama kararı aldı. Polonya kararın siyasi olduğunu savundu

Google Haberlere Abone ol
AB'den üye ülke Polonya'ya yaptırım kararı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Avrupa Birliği, üye ülkelere yaptırım uygulanabilmesinin önünü açan 7. maddeyi Polonya’ya karşı uygulamaya soktu. AB Komisyonu'nun ilk kez devreye soktuğu bu uygulamanın nedeni, Polonya'nın AB değerlerine aykırı hareket etmesi. İktidardaki parti sözcüsü bunun nedeni olarak Polonya'nın Müslüman göçmenlere yönelik getirdiği kısıtlamaları gösterdi. Sözcü ayrıca, AB'nin kararını 'siyasi' olarak niteledi.

AB Komisyonu, Polonya'ya karşı yargı sürecine gidiyor. Nedeni Polonya hükümetinin, AB değerlerine aykırı ve 'antidemokratik' uygulamaları. AB tarihinde ilk kez alınan karar, Polonya'nın AB haklarını kaybetmesine neden olabilir. Öyle ki, 7. madde daha önce hiçbir AB üyesi ülke üzerinde kullanılmamıştı. Polonya'daki iktidar partisinin sözcüsü, AB'nin kararının siyasi olduğunu söyledi. Polonya, ülkede yapılan yargı reformu nedeniyle AB'den sert eleştiriler alıyordu. Eleştirilerin odak noktası, yargı reformunun bağımsız yargıyı tehlikeye attığı ve mahkemelerin kontrolünü hükümete verdiği yönündeydi. Avrupa Komisyonu yazılı bir açıklama yayımlayarak Polonya ile ilgili kararı duyurdu. Açıklamada Polonya'nın hukuki sisteminde ciddi bir risk bulunduğu vurgusu yapıldı.

7. madde nedir?

Avrupa Birliği'nin, üye ülkeler içinde temel insan hakları ihlalleri tespit etmesi durumunda yürürlüğe koyulan 7. madde, iki bölümden oluşuyor. 7. maddenin birinci fırkasında, söz konusu ülkeye resmi bir uyarı verilmesi, ikinci fıkrasında ise, insan haklarını ihlal eden ülkeye ciddi yaptırımlar gerçekleştirilmesini öngörüyor. Bu madde daha önce hiçbir üye ülke üzerinde kullanılmadı.

Yorumlar

asım hitlerden ilk tokadı yiyen polonya ama hitleri taklit ediyor