AB'den Trump'a: Kıymetini bilin, fazla dostunuz yok

Avrupa Birliği Başkanı Donald Tusk adaşı olan ABD Başkanı Donald Trump'a uyarı gibi mesaj. Tusk, Trump'a hitaben, "Dostlarınızın kıymetini bilin, neticede çok fazla dostunuz yok." dedi.

Google Haberlere Abone ol
AB'den Trump'a: Kıymetini bilin, fazla dostunuz yok

SonHaberler | Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump'ın başa gelmesinden beri izlediği politikalar dünyada yalnızlaşmasına sebep oluyor. 

Özellikle Avrupa Birliği ve ABD ilişkileri Başkan Donald Trump'ın uygulamaları yüzünden zor günler geçiriyor. ABD Başkanı Trump'ın vergi uygulamaları, NATO ve BM gibi politikaları birlik ile ABD arasında çekişmelere neden oldu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk adaşı olan ABD Başkanı Donald Trump'a "Dostlarınızın kıymetini bilin," çağrısında bulundu. Tusk, Trump'ın fazla dostunun bulunmadığını bir bakıma yalnız kaldığını söyledi. Tusk'ın bu açıklaması AB ile ABD arasındaki çekişmeli ilişkileri açıkça ortaya koyuyor.

Tusk, Brüksel'deki NATO-AB 2. ortak bildirisi imza töreninde yaptığı konuşmada, "Uzun süredir ortak savunma kabiliyetine yetersiz katkı sunduğu iddiasıyla neredeyse her gün Avrupa'yı doğrudan eleştiren Trump'a seslenmek istiyorum. Sayın Başkan Trump, ABD Avrupa'dan daha iyi bir müttefike sahip olmadı ve olmayacak. Bugün Avrupa savunmaya Rusya'dan çok daha fazla ve Çin kadar harcama yapıyor." diye konuştu.

Tusk, Trump'a "Dostlarınızın kıymetini bilin, neticede çok fazla dostunuz yok. Para önemlidir ama genel iş birliği daha önemlidir." dedi.

Trump'ın ABD'nin Avrupa'yı düşmanlara karşı tek başına koruduğuna dair açıklamasına değinen Tusk, Avrupa'nın 11 Eylül'ün ardından ABD'ye ilk destek verenlerden olduğunu ve Afganistan'da Avrupalı askerlerin ABD'li askerlerle beraber omuz omuza savaştığını anımsattı.

Tusk, "Sayın Başkan, yarın NATO zirvesinde görüştüğümüzde ve Helsinki'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünüzde lütfen şunu aklınızda bulundurun, stratejik ortağınız kim, stratejik probleminiz kim" dedi.

TRUMP: YÜKÜNÜZÜ ÇEKEMEYİZ

ABD Başkanı Donald Trump, Montana eyaletinde düzenlediği mitingde, hedef tahtasına koyduğu isimler arasına Almanya Başkanı Angela Merkel'de vardı. Trump, Merkel'e hitaben "Yükünüzü çekmek zorunda değiliz." ifadelerini kullanmıştı.

Almanya'nın hem Rusya'dan korunmayı istediği hem de Rusya'dan milyarlarca dolarlık petrol ve gaz aldığına dikkat çeken Trump, Kuzey Akımı 2 boru hattı anlaşmasına atıfla şöyle demişti:

''Gidip Rusya ile gaz ve petrol anlaşmaları yapıyorlar, Rusya'ya milyarlarca ve milyarlarca dolar ödüyorlar. Rusya'ya karşı kendilerini korumak istiyorlar, ama gidip Rusya'ya milyarlarca dolarlık ödeme yapıyorlar.''

KOSKOCA ALMANYA SADECE YÜZDE 1

ABD Başkanı Donald Trump ayrıca NATO zirvesi öncesi birliğe üye diğer ülkelerin ittifakın bütçesine daha fazla katkı yapması talebini tekrarlayayıp, Almanya'yı GSYİH'sinin sadece yüzde 1'ini NATO bütçesine ayırdığı için de eleştirmişti.

'BİLİYORSUN ANGELA GARANTİ EDEMEM'

Trump Almanya Başbakan'ı Angela Merkel'e yönelik ''Dedim ki kendisine 'Biliyorsun Angela, garanti edemem ama sizi koruyoruz ve bu sizin için bizim için olduğundan daha büyük anlam taşıyor, zira sizi korumakla bizim ne kadar korunma elde ettiğimiz meçhul.'' ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

ferit doğru laf bm de işte sadece 8 ada devleti yanındaydı abd nin