AB söz verdiği 72 bin Suriyeli'den sadece 2 binini aldı

Avrupa Birliği, Türkiye ile varılan mutabakat gereği 72 bin sığınmacıyı gönüllü olarak almayı kabul etmişti; ancak mutabakat sağlandığı günden bu yana sınırdan geçişler durmasına rağmen söz verilen sığınmacılardan sadece 2 bini alındı

Google Haberlere Abone ol
AB söz verdiği 72 bin Suriyeli'den sadece 2 binini aldı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan mutabakatta, Türkiye tarafı sözünü tutararak geçişleri durdururken, Avrupa Birliği verdiği sözü tutmadı. AB Komisyonunun 8 Aralık tarihli raporuna göre, 21 Mart itibariyle Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların iade edilmesinin öngörüldüğü mutabakat sayesinde, günlük geçişler 6 binden ortalama 81'e düştü.

Mutabakatta, AB ülkelerince 72 bin sığınmacının alınması kayda geçirildi. Ancak son rapora göre, Türkiye'den 72 bin yerine sadece 2 bin 761 Suriyeli sığınmacı AB ülkelerine yerleştirildi. Anlaşma uyarınca Türkiye'ye gönderilen sığınmacı sayısı ise 748 oldu.

Günlük geçişler "ciddi ve sürdürülebilir şekilde" azalmasına rağmen, söz verilenin aksine üye ülkelerin gönüllülük esası çerçevesinde Türkiye'den sığınmacı almasını öngören Gönüllü İnsani Kabul Programı devreye sokulmadı.

AB'nin söz verdiği ancak yerine getirmediği diğer bir konu da sığınmacılar için yapılacak maddi katkı oldu. Mutabakatta 2016-2017 için 3 milyar avro, 2018 için de artı 3 milyar avroluk katkı kayda alındı.

Mutabakatta yer alan "haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasına" dair maddede ilerleme sağlanamıyor. Rapora göre, Ankara, 72 şarttan geriye kalan 7 şartı henüz yerine getirmedi. Bunlar arasında yer alan terörle mücadele kanununda değişiklik en çok sorun oluşturan kriter olarak öne çıkıyor.

Mutabakatta, "Türkiye ve AB'nin terörle mücadelenin önceliğini koruduğunu bir kez daha teyit ettiği" ifadesine yer verilse de Brüksel, Türkiye'yi bu konuda desteklemek bir yana, terör örgütleri PKK ve FETÖ ile mücadele kapsamında aldığı önlemler nedeniyle sık sık eleştiriler yöneltti.

AB LİDERLER ZİRVESİNDE MUTABAKATA BAĞLILIK VURGUSU 

Öte yandan, AB  ülkelerinin liderleri, AB-Türkiye mutabakatına bağlılıklarını yineleyerek, anlaşmanın tüm unsurlarının uygulanmasının öneminin altını çizdi.

AB, Türkiye mutabakatının uygulanması, göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konularını görüşmek üzere AB Konseyi binasında toplandı.

Zirvede ilk olarak göç konusu görüşüldü. Bu kapsamda, 18 Mart'ta AB ve Türkiye arasında varılan mutabakat gündeme geldi. Sonuç bildirisinde konuya ilişkin, "AB Konseyi, AB-Türkiye mutabakatına olan bağlığını yineler ve tüm unsurlarının ve tam ve ayrım yapılmadan uygulanmasının önemini altını çizer" ifadesi kullanıldı.

Yorumlar

ihsan burdan bizi enayi yerine koydukları kesin değilmi bu anlaşmayı kim imzaladı ise yanlış yapmış terör bulunan ülkede kanun değişiklkiği kabul edilirmi hayret yani