AB-Sırbistan ilişkileri

- Sırbistan Başkanı Brnabic, Brüksel'de AB yetkilileriyle görüştü - Brnabic: "Sene sonundan önce bazı fasılların açılacağına inanıyoruz" - "Barışçıl ve istikrarlı bir Batı Balkanlar olmadan, Sırbistan'ın Avrupa'ya entegrasyonu veya ekonomik refahı olamaz"

Google Haberlere Abone ol
AB-Sırbistan ilişkileri

BRÜKSEL (AA) - Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, sene sonundan önce Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinde bazı fasılların açılacağını söyledi.

Brnabic, Brüksel'e yaptığı iki günlük ziyareti tamamladı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ile görüşen Brnabic, son olarak AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile biraraya geldi.

Mogherini ve Brnabic, görüşme sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında Sırbistan'ın AB üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mogherini, Sırbistan'ın ortaya koyduğu yaklaşımın sadece AB için değil aynı zamanda bölgesel iş birliği açısından da önemli olduğunu belirterek, Sırp hükümetinin yaptıklarının "geçmişte yaşananların üstesinden gelmek ve gelecek için parlak bir yol inşa etmek" açısından önem arz ettiğini söyledi.

Sırp Başbakan Brnabic ise Brüksel'den olumlu haberlerle döndüğünü kaydederek, "Öncelikle, sene sonundan önce bazı fasılların açılacağına inanıyoruz. Kaç tane olduğunu ileride göreceğiz." diye konuştu.

İkinci olarak da üst düzey AB yetkililerinin gelecek aylarda Sırbistan'ı ziyaret edeceğini kaydeden Brnabic, tüm bunların Sırbistan'ın AB yolunda ilerlediğinin ve tam destek aldığının işareti olduğunu vurguladı.

Balkan ülkeleri arasındaki iş birliğinin de önemine değinen Brnabic, "Barışçıl ve istikrarlı bir Batı Balkanlar olmadan, Sırbistan'ın Avrupa'ya entegrasyonu veya ekonomik refahı olamaz. Bu çerçevede,Berlin Süreci'ne devam etmeyi Sırbistan için son derece önemli görüyoruz." ifadesini kullandı.

Brnabic, AB üyelik sürecinin Batı Balkan ülkeleri arasında bir yarış değil bir maraton olduğunu dile getirdi.

Sırbistan, Ocak 2014'te AB üyelik görüşmelerine başlamıştı.

Yorumlar