AB mahkemesinden "ticari anlaşma" hükmü

- AB Adalet Divanı, AB ile Singapur arasında yapılan ticaret anlaşmasının tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiğini bildirdi

Google Haberlere Abone ol
AB mahkemesinden "ticari anlaşma" hükmü

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, AB ile Singapur arasında yapılan ticaret anlaşmasının tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiğine hükmetti.

Singapur ile AB arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) hukuka uygunluğu, AB Komisyonunun başvurusu üzerine AB Adalet Divanında ele alındı.

Mahkeme kararında, "AB'nin Singapur'la yaptığı Serbest Ticaret Anlaşması mevcut haliyle sadece AB tarafından tamamlanamaz. Çünkü, anlaşmada öngörülmüş bazı hükümler, AB ve üye ülkelerin paylaşılan yetki alanlarına giriyor. Singapur’la Serbest Ticaret Anlaşması, bu haliyle sadece AB ve üye ülkelerin beraber kararıyla sonuçlandırılabilir." ifadeleri kullanıldı.

Ticaret anlaşmalarında AB'nin özel yetki alanının, mal ve hizmet piyasalarına giriş, kamu alımları, karşılıklı doğrudan yatırımlar, fikri mülkiyet hakları, sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarla sınırlı olduğu belirtilen kararda, söz konusu anlaşmanın, dolaylı yabancı yatırım ve anlaşmazlıkları çözme hükümlerinin sadece AB yetki alanına girmediği kaydedildi.

Böylece ticaret anlaşmasının mevcut şekliyle geçerli olması için AB'de bulunan toplam 38 ülke ve bölgesel parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

AB Komisyonu, AB üyesi 28 ülke adına diğer ülkelerle STA müzakerelerini sürdürüyor. Bu anlaşmalarının içerik ve alanlarının genişlediği durumlarda sadece AB kurumlarının onaylaması yeterli olmuyor, tüm birlik üyesi ülke ve bölge parlamentolarından onay gerekiyor.

Bazen bu onay süreci çok uzun süre alabilmekte. Benzer bir tıkanma AB ile Kanada arasında yıllarca müzakere edilen CETA ticaret anlaşmasında da yaşanmıştı.

CETA, Belçika'nın Valonya bölgesel parlamentosunun onay vermemesi nedeniyle uzun süre askıda kalmıştı.

Söz konusu mahkeme kararının etkilerinin sadece bu anlaşmayla sınırlı kalmayacağı, AB’nin Japonya, Meksika, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Brexit süreci nedeniyle İngiltere ile yapmayı planladığı ticaret anlaşmalarını da etkileyebileceği bekleniyor.



Yorumlar