AB Liderler Zirvesi

- AB Konseyi Başkanı Tusk: - "Bugün ticaret politikalarını görüştük. Vatandaşlarımız bizim pazarlık ettiğimiz ticaret anlaşmalarının faydalarına yönelik kaygı duyuyor. Eğer pratikte Avrupa vatandaşlarına onları koruduğumuzu kanıtlayamazsak serbest ticaret anlaşmaları görüşmeleri yapmaya devam etmemiz mümkün olmaz" - "CETA konusunda tüm AB üyesi ülkelerin itibarı söz konusu. Biri hariç, tüm AB ülkeleri bu anlaşmayı onayladı. AB Komisyonu anlaşmanın sağlanması için gerekli görüşmelere devam ediyor" - AB Komisyonu Başkanı Juncker: - "(Ticari savunma mekanizmaları ile ilgili) Biz naif değiliz. Eğer ABD yapıyorsa, başkaları yapıyorsa biz de yaparız. Uygun karşılık gösteririz" - "CETA, bizim pazarlık ettiğimiz en iyi ticaret anlaşması. Valonya ile görüşmeler devam ediyor. Umarım birkaç gün içinde bir mutabakata varılır"

Google Haberlere Abone ol
AB Liderler Zirvesi

BRÜKSEL (AA) - AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderleri Zirvesi'ne ilişkin, "Bugün ticaret politikalarını görüştük. Vatandaşlarımız bizim pazarlık ettiğimiz ticaret anlaşmalarının faydalarına yönelik kaygı duyuyor. Eğer pratikte Avrupa vatandaşlarına onları koruduğumuzu kanıtlayamazsak serbest ticaret anlaşmaları görüşmeleri yapmaya devam etmemiz mümkün olmaz." dedi.

AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını iki gün süreyle Brüksel’de bir araya getiren AB Liderler Zirvesi tamamlandı. Zirvenin bugünkü oturumunda, AB-Kanada Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) ile ticari savunma mekanizmaları ele alındı.

Zirve bitiminde basın toplantısı düzenleyen Tusk, "Bugün ticaret politikalarını görüştük. Vatandaşlarımız bizim pazarlık ettiğimiz ticaret anlaşmalarının faydalarına yönelik kaygı duyuyor. Eğer pratikte Avrupa vatandaşlarına onları koruduğumuzu kanıtlayamazsak serbest ticaret anlaşmaları görüşmeleri yapmaya devam etmemiz mümkün olmaz." diye konuştu.

Tusk, Avrupa liderlerinin, AB'deki ticari savunma mekanizmalarının modernize edilmesi konusunda uzlaştığını, ilgili bakanların bu konuda çalışma yapmakla görevlendirileceğini söyledi.


- Ticaret anlaşmalarında AB'nin itibarı


Donald Tusk, Kanada’nın AB’nin yakın partneri ve iyi bir ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, "CETA konusunda tüm AB üyesi ülkelerin itibarı söz konusu. Biri hariç, tüm AB ülkeleri bu anlaşmayı onayladı. AB Komisyonu anlaşmanın sağlanması için gerekli görüşmelere devam ediyor." ifadelerini kullandı.


- "Biz naif değiliz"


AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da Çin'e karşı uygulanacak ticari savunma mekanizmalarına ilişkin, "Biz naif değiliz. Eğer ABD yapıyorsa, başkaları yapıyorsa biz de yaparız. Uygun karşılık gösteririz." diye konuştu.

Çin’le serbest ticaretin adil bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Juncker, "Çin’in çelik üretimine karşı AB vatandaşlarını ticari savunma mekanizmaları uygulamadan koruyamayız." dedi.


- Pazarlık ettiğimiz en iyi ticaret anlaşması


Jean-Claude Juncker, AB ile Kanada arasında yapılması öngörülen ancak Belçika’nın Valon parlamentosunun onaylamadığı ticaret anlaşmasıyla ilgili, "CETA, bizim pazarlık ettiğimiz en iyi ticaret anlaşması. Valonya ile görüşmeler devam ediyor. Umarım birkaç gün içinde bir mutabakata varılır." ifadelerini kullandı.

Juncker, CETA’nın imzalanması durumunda Kanada’nın Bulgaristan ve Romanya’ya uyguladığı vizeleri 1 Aralık 2017'de kaldırmayı taahhüt ettiğini bildirdi.

Öte yandan, CETA'ya, Belçika'daki bölgesel yönetimlerden Valonya karşı çıktığı için bu ülkenin federal yönetimi onay veremiyor.

AB'de serbest ticaret anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor. Belçika federal hükümetinin, anlaşmayı resmi olarak imzalayabilmek için ülkede bulunan Valon, Flaman ve Brüksel başkent bölgelerinden yetki alması gerekiyor. Valonlar, anlaşmanın büyük ülkelerin çıkarına olduğunu, bölgesel yönetimlerde işsizliği artıracağını savunuyor. Bu nedenlerle Federal hükümete yetki vermemekte direniyor.

Yorumlar