AB, Küresel Geçit Forumu düzenliyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Küresel Geçit, temiz altyapının finansmanı ve inşası için 300 milyar avroluk bir program" dedi

Google Haberlere Abone ol
AB, Küresel Geçit Forumu düzenliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Küresel Geçit programıyla 2021 yılından beri çeşitli projelere 66 milyar avro kaynak taahhüt ettiklerini söyledi.

Von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen Küresel Geçit Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, salgının yaralarının sarılmaya başlandığı bir dönemde Rusya-Ukrayna savaşı, iklim krizi ve İsrail -Filistin çatışması gibi işbirliği gerektiren büyük zorluklar ortaya çıktığını anımsattı. Ursula Von der Leyen, "Şimdiki ve gelecek nesillerin kaderi her zamankinden daha fazla hepimizi birbirine bağlayan altyapının niteliğine ve niceliğine bağlı." dedi.

Von der Leyen, uygun fiyatlı ve temiz enerji ile dijital altyapıya yatırımın önemine işaret ederek, AB ve üye ülkelerin Avrupa'nın şimdiye kadarki en büyük yatırım programı olan Küresel Geçit/i ortaya koyduklarını belirtti.

"Küresel Geçit, temiz alt yapının finansmanı ve inşası için 300 milyar avroluk bir program" diyen von der Leyen, Küresel Geçit'in büyük altyapı projelerine yönelik yeni bir yaklaşım ortaya koyduğuna işaret etti.

Von der Leyen, Küresel Geçit'in ülkelere "daha iyi" seçenekler sunduğunu belirterek, pek çok ülke için yatırım seçeneklerinin sınırlı olduğunu ve çok yüksek bedeller ödettiğini vurguladı.

Diğer yatırım programlarını eleştiren von der Leyen, onlarda bedelin işçiler veya çevre tarafından ödendiğini ayrıca ulusal egemenliğin tehlikeye girdiğini söyledi.

Von der Leyen, "Hiçbir ülke, temel altyapısını finanse etmek için tek seçeneğin geleceğini satmak olduğu bir durumla karşı karşıya kalmamalıdır." diye konuştu.

Küresel sınamaların üstesinden gelebilmek için güçleri birleştirmenin stratejik çıkarlarına olduğunu belirten von der Leyen, ekonomiler büyüdüğünde ve geliştiğinde rekabet gücünün de arttığını, dostlarla daha kuvvetli olduklarını ve yakın çalışmayla herkesin kazanacağını anlattı.

Von der Leyen, "Küresel Geçit programını başlattığımız 2021 yılından bu yana AB dönüştürücü projelere 66 milyar avro taahhüt etti. Bunun neredeyse yarısı geri ödenmesi gerekmeyen hibelerdir. Bu sadece AB bütçesinden yapıldı. Bunun üzerine ülkeler ve özel finansman da geliyor. Dolayısıyla daha yapılacak çok şey var. Ancak bugün Küresel Geçit’in başarılı olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

İklim değişikliğinin büyük istikrarsızlığa ve acılara neden olduğunu ancak doğru biçimde harekete edilmesi halinde bunun bir ekonomik fırsat olacağını belirten von der Leyen, "Bu nedenle temiz teknoloji ve temiz enerjiyi Küresel Geçti yatırımlarının önceliği haline getirdik." dedi.

Von der Leyen, gelişmekte olan ekonomilerin iklim değişikliğine çözümün önemli bir parçası olabileceğine işaret ederek, "Biz Avrupalılar, bu büyüyen, dinamik yeni pazarlarda tedarik zincirlerimizi çeşitlendirebilir ve güçlendirebiliriz." ifadesini kullandı.

Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile kritik ham maddeler konusunda yeni anlaşmalar açıklayacaklarını aktaran von der Leyen, iki ülkeyi Angola'daki Lobito Limanı üzerinden küresel pazarlara bağlayacak Trans-Afrika Koridoru'nu inşa ettiklerini anlattı.

Von der Leyen, "Güney Afrika'da Atlantik ve Hint okyanusunu birbirine bağlayan stratejik ekonomik koridorlar inşa ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Özel sektörün Küresel Geçit yatırımlarının hızını, ölçeğini ve etkisini artırmada kilit bir rol oynaması gerektiğini anlatan von der Leyen, bu nedenle iş dünyası ile yakın işbirliği yaptıklarını söyledi.

Von der Leyen, kamu özel işbirliğinin kilit olduğuna dikkati çekerek, kamu kaynaklarının, eğitim, doğru düzenlemelerle özel sektör için elverişli bir ortam sağlayarak özel yatırımcıların projelere yönelmesi için ihtiyaç duydukları uzun vadeli öngörülebilirliği sağlayabileceğini ifade etti.

Küresel Geçit Forumu'na çoğunluğu Afrika ülkelerinden 20'ye yakın devlet veya hükümet başkanı ile birlikte AB ülkelerinden, Birlik kurumlarından ve uluslararası kuruluşlardan çok sayıda üst düzey temsilci katıldı.

Programda Türkiye'yi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu temsil etti.

Avrupa tarafı forumu, Afrika'da son yıllarda etkinliğini hızla artıran Çin gibi ülkelere rakip olmak için bir fırsat olarak görüyor.

Bu bağlamda, AB, Çin'in Kuşak Yol girişimine alternatif olarak ortaya attığı "Küresel Geçit" programıyla Afrika ülkelerine yatırım seçeneği sunmayı ve bölgedeki nüfuzunu artırmayı hedefliyor.

Yorumlar