- AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: - “Sanırım dışişleri bakanları olarak hepimiz şunda hemfikiriz, AB ordusu çok kısa zamanda hayata geçirilebilecek bir şey değil” - “Gelecekte belki 50, 60 ya da 100 yıl sonra olabilir, bunu kim bilebilir”

Google Haberlere Abone ol
- AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı

BRATİSLAVA (AA) - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB ülkelerinin gelecek yıllarda güvenlik ve savunma alanında işbirliğini geliştireceğini, ancak bir AB ordusu kurulmasının çok uzun zaman alacağını söyledi.

Mogherini, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da yapılan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın (Gymnich) ilk günkü oturumlarının tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakanların ilk günkü görüşmelerinde, AB-Türkiye işbirliği, Türkiye’deki gelişmeler, Ukrayna’nın doğusundaki ateşkes ve AB’nin küresel stratejisi gibi konuları ele aldıklarını belirten Mogherini, cumartesi günü de Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile bir araya geleceklerini kaydetti.

Bugünkü görüşmede, AB’nin haziran ayında kabul ettiği “Küresel Strateji” belgesini görüştüklerini anlatan Mogherini, bunun üye ülkeler tarafından büyük destek gördüğünü, AB’yi güvenlik ve savunma konularında daha etkin hale getirmek amacıyla uygulamaya dönük bir “yol haritasını” da gelecek hafta sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi.

Görüşmelerinde “AB ordusu” hedefinin ele alınıp alınmadığıyla ilgili bir soru üzerine Mogherini, “Sanırım dışişleri bakanları olarak hepimiz şunda hemfikiriz, AB ordusu çok kısa zamanda hayata geçirilebilecek bir şey değil.” karşılığını verdi.

Mogherini, “Ancak üye ülkelerin kararlı olması durumunda hemen hayata geçirilebilecek olan, benim de bugün masaya koyduğum önerilerle, somut önlemlerle Avrupa’nın savunma alanında ilerlemesidir.” şeklinde konuştu.

Federica Mogherini, gelecekte bir “AB ordusu” kurulması ihtimalini değerlendirirken , “Gelecekte belki 50, 60 ya da 100 yıl sonra olabilir, bunu kim bilebilir?” ifadelerini kullandı.

- Ukrayna’da ateşkes

Bugünkü görüşmelerinde Ukrayna’daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Mogherini, ülkenin doğusunda ateşkesin sağlanması ve siyasi bir çözüme ulaşılabilmesi için Minsk anlaşmasının tümüyle uygulanması gerektiğini, AB’nin bu konuda desteğini artırarak devam ettireceğini kaydetti.

AB’nin özellikle Ukrayna’nın doğusunda yerel seçimlerin gerçekleştirilebilmesi için destek vereceğini ifade eden AB yetkilisi, bu bölgede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) çabalarının destekleneceğini, ancak Avrupa ülkelerinin bu amaçla askeri kuvvet görevlendirmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Mogherini, AB’nin Ukrayna’da halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi için de ekonomi alanında desteklerini ve ayrıca insani yardımlarını artıracağını sözlerine ekledi.

Yorumlar