"AA'nın Muhabir kitabı başvuru kaynağı olmuş"

- Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Aydın: - "Bu değerli eserin, mesleğe yeni başlayan ve fiili olarak görevini icra eden gazeteci arkadaşların adeta başucu kitabı, başvuru kaynağı olacağına inanıyorum" - Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ülgen: - "Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan “Muhabir Habercinin Temel Kitabı” günümüz muhabirlerine bu çerçevede ışık tutmakta, güzel Türkçemizin yazım kuralları ve anlatım bozukluklarına dikkat edilmesi, gerçek ve hızlı haberin önemi ile tematik habercilik konularında yol göstermektedir" - Edirne Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Bilginkaya: -"Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, "Muhabir" kitabı mükemmel ve yaratıcı bir çalışma olmuş. Anadolu Ajansı bu kitabı yayınlamakla bu mesleğe heves duyanlara adeta bir öğretmen olmuş" -Basın İlan Kurumu Edirne Şube Müdürü Günel: - "Anadolu Ajansı, Anadolu’nun haklı davasını dünyaya duyurmak amacıyla çıktığı yolda mesleki sorumlulukla da ciddi duruşu ve ehil kimliğiyle kendisini yenilemek ve geliştirmek isteyen basın mensuplarına bir deniz feneri yakmış, yol göstermiştir"

Google Haberlere Abone ol
"AA'nın Muhabir kitabı başvuru kaynağı olmuş"

EDİRNE (AA) - Anadolu Ajansı (AA) tarafından, mesleğe yeni başlayan gazetecilerden tecrübeli muhabirlere kadar tüm basın camiası için rehber olacak "Muhabir" kitabı, basın birimleri yöneticilerinden tam not aldı.

Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ender Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın habercilikte ekol ve okul olma durumunu bir çalışmasıyla daha perçinlediğini söyledi.

Hazırlanan "Muhabir" kitabının çok kıymetli olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Milli Mücadele yıllarından bu yana 98 yıl aralıksız halkı bilgilendiren AA, mesleki ciddiyet ve hizmet anlayışı içerisinde tarafsız habercilik yapmanın yanı sıra, yayınları ile de mesleğe yeni başlayan genç muhabir arkadaşlara rehber olmaktadır. AA’nın yeni yayını olan ‘Muhabir’ isimli kitapta Osmanlı’dan günümüze yapılan gazetecilik, haber yazım teknikleri, görsel destekler, görüntülü haber, sosyal medya, haberin hukuki boyutu gibi konular ele alınmaktadır. Bu değerli eserin, mesleğe yeni başlayan ve fiili olarak görevini icra eden gazeteci arkadaşların adeta başucu kitabı, başvuru kaynağı olacağına inanıyorum. Bu kıymetli eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. "

-"Işık tutuyor"

Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Uğur Ülgen de teknolojinin gelişmesiyle beraber habere ulaşma ve aktarma yöntemleri ile bir olayın “haber değeri” kavramı üzerinde yeniden değerlendirme yapılması gereğinin de ortaya çıktığını ifade etti.

Haberin toplum üzerinde yarattığı etkiler ve hedef kitlenin yeni nesil kitle iletişim araçlarıyla haberleşme süreçlerine dahil olmasının, muhabiri ilkeli ve sorumlu davranmaya sevk etmekte olduğunu vurgulayan Ülgen, "Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan “Muhabir - Habercinin Temel Kitabı” günümüz muhabirlerine bu çerçevede ışık tutmakta, güzel Türkçemizin yazım kuralları ve anlatım bozukluklarına dikkat edilmesi, gerçek ve hızlı haberin önemi ile tematik habercilik konularında yol göstermektedir. Görev alanımız gereği bizim de hedef kitlemiz konumunda bulunan muhabirler için başucu kitabı niteliğinde hazırlanan bu esere emeği geçenleri tebrik ediyorum." diye konuştu.

-"Mükemmel bir çalışma"

Edirne Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Selim Bilginkaya da çalışmayı mükemmel olarak niteledi.

Kitabın önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Bilginkaya, "Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, “Muhabir” kitabı, mükemmel ve yaratıcı bir çalışma olmuş. Anadolu Ajansı bu kitabı yayınlamakla bu mesleğe heves duyanlara adeta bir öğretmen olmuş." görüşünü dile getirdi.

Gazetecilikte "Dijital çağ" yaşandığının altını çizen Bilginkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben uzun yıllar bir ulusal gazetenin Edirne muhabiri olarak görev yaptım. O zamanlar internet sayfası ve dijital fotoğrafçılık imkanı yoktu. Çektiğimiz dia filmleri buradan otobüsle İstanbul’a gönderiyorduk. Acil haberler ise birkaç negatif fotoğrafın kart baskısı ile telefoto ile merkeze iletiliyordu. Telefoto cihazı o zamanlar bir ya da iki büyük gazetenin bürosunda vardı. Gönderdiğiniz haberleri fotoğraflı olarak ancak 2 gün sonra gazete sayfalarında görme imkanınız vardı. Özel haber üretmek çok daha mümkündü. Yine az sayıdaki muhabirde telsizler aracılığıyla özel bir habere ulaşma imkanınız olabiliyordu. Haberi yakalar ve sadece siz giderseniz özel haber üretebilirdiniz. Onun zevki bambaşkaydı. Görüntü için de TRT anlamında o zamanki PTT radyolinkinden canlı görüntüyü iletebiliyordunuz. Ya da VHS-BETA video kasetlerini yine otobüsle merkeze gönderiyordunuz.

Ancak şimdi her şey dijitalde. Artık günümüzde bir cep telefonundan canlı yayın bile yapılabiliyor. Herkes bir haberi anında öğrenme ve sosyal medya üzerinden bilgilenme imkanına sahip. Tüm basın organlarının artık web ve sosyal medya sayfaları mevcut. Kamuoyu bunlar aracılığıyla olup bitenden anında haberdar oluyor. Her yayın organının Whatsapp hatları var. Kişilerden 'siz de haberci olun' sloganıyla gördüklerini çekerek kendilerine ulaştırmalarını talep ediyorlar. Bazen, 'şu anki muhabirlik daha mı zevklidir acaba' diye düşünüyorum. Dijital iletişim çağında zevklidir. Ama özel haber çıkartma konusunda pek o kadar iyimser değilim. Yine de kamuoyunu bilgilendirmek için yoğun çabalar harcayan muhabirlere de başarılar diliyorum."

Kitabın her anlamda iyi bir kılavuz olacağına inandığını ifade eden Bilginkaya, "Umarım Anadolu Ajansı’nın hazırladığı bu değerli kaynak, bu mesleğe hevesli arkadaşlarımıza bir kaynak olur. Çünkü, 'bir haber nasıl oluşturulur, bunun için nelere dikkat edilmesi gerekir, bu haber nasıl kamuoyu ile paylaşılır' konularıyla ilgili her şey açık ve net bir dille anlatılmış. Muhabirlik mesleğine ilgi duyanlar ve icra edenlere ilkeli ve sorumlu bir şekilde nasıl haber oluşturabilecekleri örneklerle anlatılıyor. Muhabirlik mesleğine hevesliler ya da bu mesleğe adım atmış yeni arkadaşlar için iyi bir ders kitabı. Emeği geçenleri kutluyorum." diye konuştu.

-"Deniz feneri misali"

Basın İlan Kurumu Edirne Şube Müdürü Ebubekir Günel de kitabın yol gösterici olduğunu belirtti.

Sektörün amiral gemisi Anadolu Ajansı’nın tarihi sorumluluklarının yanında mesleki sorumluluğu da üstlenerek iyi bir rehber niteliğinde başvuru kaynağına imza atmasının sevindirici olduğunu ifade eden Günel, "Anadolu Ajansı, Anadolu’nun haklı davasını dünyaya duyurmak amacıyla çıktığı yolda mesleki sorumlulukla da ciddi duruşu ve ehil kimliğiyle kendisini yenilemek ve geliştirmek isteyen basın mensuplarına bir deniz feneri yakmış, yol göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

-"Muhabir" kitabına, kitapçılardan ulaşılabiliyor

Altı bölümden oluşan kitapta, "Haberin Tarihi", "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Gazetecilik", "Örneklerle Haber Yazımı", "Habercilikte Uzmanlaşma", "Kriz Haberciliği", "Barış Gazeteciliği", "Habercilikte Yazım Kuralları", "Haberin Görsel Destekleri", "Yeni Medya", "Medya Hukuku" ve "Temel Terimler" başlıklarında kapsamlı bilgiler aktarılıyor.

Kitapta temel haber yazımı, Türkçenin kullanımında sıklıkla yapılan hatalar ve kelimelerin doğru yazımları, teknolojiyle birlikte her geçen gün değişen ve dönüşen medyada mobil gazeteciliğin, sosyal medya kullanımının nasıl yapılacağı, grafikli haber hazırlanması, haberde kriz yönetimi, polis-adliye, politika, diplomasi, finans, enerji, eğitim, sağlık, kültür-sanat-magazin gibi alanlarda uzman muhabirliğin incelikleri hakkında bilgiler veriliyor.

Ayrıca kitapta trafik kazası, Resmi Gazete, afet ve yangın haberleri, röportaj, özel haber, izlenim ve araştırma haber, ambargolu haber yazımı örneklerle anlatılıyor.

Deneyimli gazetecilerden muhabir adaylarına kadar tüm basın mensuplarının meslekle ilgili aradığı bilgilere erişebileceği "Muhabir" kitabı, kitapçılardan temin edilebiliyor.



Yorumlar