AA ve TİKA iş birliğinde "diplomasi muhabirliği" eğitimi

- TİKA ve AA işbirliği ile yabancı gazeteciler için düzenlenen "Diplomasi Muhabirliği Eğitimi" başladı

Google Haberlere Abone ol
AA ve TİKA iş birliğinde "diplomasi muhabirliği" eğitimi

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA) iş birliğinde yabancı gazeteciler için düzenlenen "Diplomasi Muhabirliği Eğitimi" başladı.

Diplomasi haberciliğinde diğer gazetecilerle ortak ağ oluşturmayı, katılımcıları bölge ülkelerinin diplomatik ilişkileri ve Türkiye’nin bölge politikalarına yaklaşımı konularında bilgilendirmeyi ve gazetecilerin kendi ülkeleri ile diğer ülkelerdeki diplomasi haberciliğini karşılaştırabilmesini hedefleyen eğitime, Balkanlar, Güneydoğu Asya ve Güneydoğu Afrika bölgelerindeki 15 farklı ülkeden gazeteci katılıyor.

Eğitim programı, AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş'un AA'yı tanıtan sunumuyla başladı.

Programın, Türkiye ile söz konusu bölgelerdeki ilişkilere, ayrıca bu ülkelerin kendi aralarındaki ilişkilere katkı sağlamayı amaçladığına ve diplomatik dilin nasıl olması gerektiği gibi konularda dersleri içerdiğine değinen Çetinkuş, "Bizim 'diplomasi muhabirliği' isminde farklı programlarımız var ancak bu program içerik olarak birbiriyle aynı değil. Hangi ülkeden geliyorsa hedefin ihtiyaçları neyse buna göre belirleniyor. Bir standart yok. Böylece de programlardan verim elde ediyoruz." diye konuştu.

AA'nın uluslararası bir haber kuruluşu olarak 13 dilde yayın yaptığını, dünyanın her coğrafyasında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini dile getiren Çetinkuş, katılımcılara AA'nın uluslararası haber ağından ve eğitim projelerinden bahsetti.

Çetinkuş, AA eğitim projeleri kapsamında diplomasi, sağlık, eğitim, finans, enerji ve savaş muhabirliği gibi alanlarda tematik eğitimler vererek medyanın ayakta kalmasına katkıda bulunduklarına işaret etti.

Eğitimle, dış politikada özellikle Balkanlar, Güneydoğu Asya ve Güneydoğu Afrika’da yaşanan değişimleri daha etkin şekilde izleyebilmek için donanımlı, diplomasi ve enerjiye hakim habercilerin kendilerini geliştirmesi sağlanacak.

"Diplomasi Muhabirliği Eğitimi"nde, katılımcılara 11 Mayıs'a kadar 78 saat pratik ve teorik ders verilecek. Eğitim dili İngilizce olacak.

Program çerçevesinde ayrıca, kurumların Türkiye, Balkanlar, Güneydoğu Asya ve Güneydoğu Afrika dış politikaları ve bölgesel faaliyetlerine ilişkin TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığına ziyaretlerde bulunulacak.

TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğünden yetkililerin de katılımıyla AA Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda verilen dersleri başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika sunulacak.

Eğitim kapsamında katılımcıların alacağı dersler şöyle:

"Diplomasi Haberlerinde Dil, Uluslararası İlişkiler, Enerji Diplomasisi, Diplomasi Dili, Diplomasi Muhabirliğinde Uygulamalı Röportaj Teknikleri, Diplomasi Haberlerinde Gündem ve Kaynak, Çatışma Bölgeleri, Orta Avrupa ve Balkanlar Jeopolitik – Kültürel ve Siyasi Yapısı, Güney Afrika ve Güneydoğu Afrika Jeopolitik – Kültürel ve Siyasi Yapısı, Güneydoğu Asya Jeopolitik – Kültürel ve Siyasi Yapısı, Diplomasi Haberlerinde Görsel Teknikler, Uygulamalı Fotoğraf Çekim Teknikleri".


Yorumlar