92 kişilik Rus askeri uçağı Karadeniz'e düştü

Rusya'nın Soçi kentinden Suriye'nin Lazkiye kentine sefer düzenleyen Rus ordusuna ait bir askeri uçak Karadeniz'de düştü. İçinde Lazkiye'deki Noel kutlamalarına hazırlık gönderilen Kızıl Ordu Korosu'nun da bulunduğu uçakta toplam 92 kişi bulunuyordu. İlk belirlemelere göre uçaktakilerden kurtulan olmadı. Rus yetkililer uçağın bir kaza sonucu düştüğünü tahmin ettiklerini açıkladı; ancak Başbakan Medvedev, olayın tüm boyutlarıyla araştırılması için talimat verdi. Öte yandan uçağın düşmesinin hemen ardından Türkiye'den taziye mesajları gönderildi.

Google Haberlere Abone ol
92 kişilik Rus askeri uçağı Karadeniz'e düştü

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Rusya'nın Soçi kentinden bugün sabaha karşı havalanan Rus ordusuna ait bir uçak Karadeniz'e düştü. Düşen uçağın Tupolev Tu-154 tipi askeri uçak olduğu açıklandı. Rusya'nın Suriye'deki askeri üssüne Noel hazırlıkları için personel ve ekipman taşıdığı ebilrtilen uçakta gazeteciler, askeri yetkililer ile Kızıl Ordu Korosu'nun üyeleri dahil toplamda 92 kişi bulunuyordu. İlk belirlemelere göre uçaktan kurtulan olmadı. Karadeniz kıyısından birkaç kilometre uzakta düşen uçak, suyun 50 metre derinliklerinde bulundu. Kazadan hemen sonra başlatılan arama kurtarma çalışmalarının ilk evresinde bazı cesetlere ulaşıldı. Cesetler tek tek deniz yüzeyine çıkarılarak morglara kaldırılıyor.

Tass ajansına göre ise, uçak Karadeniz üzerinde düştü. Haberde kıyıdan 6 kilometre uzaklıkta uçağa ait parçalara rastlandığı belirtildi.

RUS BASINI: UÇAKTA ASKERİ YETKİLİLER VAR

Rus basınında yer alan haberlere göre, uçakta gazeteciler ve Kızıl Ordu Korosu'nun yanısıra askeri yetkililer de bulunuyordu. 

ENKAZA ULAŞILDI

Karadeniz'de düşen Tu-154 tipi Rus uçağına ait parçaların kıyıdan 1,5 kilometre uzaklıkta bulunduğu bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Karadeniz'de Soçi kıyılarına 1,5 kilometre uzaklıkta uçağa ait parçalara rastlandı.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kıyıya 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1,5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı.

Yolculara ait eşyaların da bulunduğu kaydedildi.

Uçakta, Rus askerler ve Kızıl Ordu Korosu üyelerinin yanı sıra dokuz gazeteci bulunuyordu.

BAKANLIK SÖZCÜSÜ: 1 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Tu-154 uçağının düşmesi sonucunda hayatını kaybeden bir kişinin cesedine Soçi kıyı şeridinin 6 kilometre açıklarında ulaşıldı" dedi. İgor Konaşenkov, mürettebatı dahil 92 kişinin bulunduğu belirtilen uçak kazasına ilişkin açıklamasında "Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Tu-154 uçağının düşmesi sonucunda hayatını kaybeden bir kişinin cesedine Soçi kıyı şeridinin 6 kilometre açıklarında ulaşıldı. Ceset, arama-kurtarma gemisine alındı" ifadelerini kullandı.

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: İLK YARDIM ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kazaya ilişkin gelişmelerle ve kurtarma operasyonuyla ilgili düzenli olarak bilgi verdiğini ifade etti. Sputniknews'a göre, gazetecilerin Karadeniz'de düşen Tu-154 uçağıyla ilgili sorularını yanıtlayan Peskov, ilk yardım çalışmalarının yapıldığını ifade etti.

UÇAKTAKİLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de düşen Tu-154 tipi Rus uçağında bulunan 92 kişinin isim listesini açıkladı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu.

Listede, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı.

Uçağın düştüğü bölgede havadan ve denizden arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda gemi ve helikopter katılıyor.

Öte yandan Rus basınında yer alan haberlere göre, Karadeniz'de en az bir kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi yer aldı.

Moskova'dan havalanan Tupolev Tu-154 tipi uçağın Soçi'de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye'ye gitmesi planlanıyordu. Uçak, Rusya'nın Suriye'deki Himeymim üssünde yeni yıl konseri vermek için giden koro üyelerini taşıyordu. Tu-154 tipi uçak Soçi'den havalandıktan kısa bir süre sonra Karadeniz'e düşmüştü.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Uçağın neden düştüğü sorusuna yanıt aranıyor. Rusyalideri Putin, Başbakan Medvedev'e uçak kazasının soruşturulması için devlet komisyonu kurulması talimatı verdi.

Uçağın düşmesinin ardından akıllara 'Saldırı olabilir mi?' şüphesi gelmişti. Ancak Rus basınına yansıyan ilk bilgilerde teknik sıkıntı yaşandığı ihtimali ağır basıyor.

Rus Soruşturma Komitesi, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait uçağın Karadeniz’e düşmesinin ardından soruşturma başlattı. Komitenin temsilcisi Svetlana Petrenko, askeri uzmanların belgeleri ve TU-154’ün Suriye’ye uçmasına izin veren kişilerin incelendiğini kaydetti.

Kızıl Ordu Korosu'nun çok sayıda üyesi düşen Rus uçağındaydı

KALKIŞTA KAZA İHTİMALİ

Uçağın muhtemelen kalkışta kaza yaptığını ifade eden yetkililer, mürettebat ya da yolculardan kurtulan kimse olmasının düşük ihtimal olduğu bilgisini paylaşıyor.

PUTİN TALİMAT VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev'e uçak kazasının soruşturulmasına yönelik devlet komisyonu kurma ve komisyona başkanlık etme talimatı verdi.

Yorumlar