9 bin 700 yıllık çiğnenmiş sakız dönemin beslenme alışkanlığı hakkında bilgi veriyor
İsveç'teki bir kazı alanında bulunan 9.700 yıllık sakız, İskandinavya'da yaşayan insanların geyik, alabalık ve fındık ile beslendiğini gösteriyor.
İsveç'in batı kıyısında bulunan bir kazı alanında ortaya çıkarılan yaklaşık 9.700 yıllık sakız, günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önce İskandinavya'nın batı kıyısında yaşayan insanların beslenme tarzlarına dair önemli bilgiler sağlıyor. Bu bölgede yaşayan avcı-toplayıcıların menüsünde geyik, alabalık ve fındık gibi besinlerin bulunduğu, ayrıca bireylerden birinin ciddi diş sorunları yaşadığının da tespit edildiği belirtiliyor.
HUSEBY KLEV KAZI ALANI
Göteborg'un kuzeyindeki Huseby Klev kazı alanında yapılan çalışmalarda, bu alanda yaşayan insanların balık tutma, avlanma ve besin kaynaklarını toplama aktiviteleri sırasında çiğnedikleri reçine bulgularına rastlandı. Mezolitik döneme ait bu sakız üzerinde yapılan metagenomik çalışmalar, Mersin Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emrah Kırdök liderliğinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Kırdök, çiğnenmiş sakızın bolca DNA dizisi barındırdığını ve hem 'periodontitis' ile ilişkili bakterilere hem de daha önce çiğnenen bitki ve hayvanlardan kalma DNA'ya rastlandığını belirtiyor.
PALEOGENETİK MERKEZİ'NİN ARAŞTIRMALARI
Stockholm Üniversitesi ile İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nin ortak girişimi olan Paleogenetik Merkezi, bu araştırmanın yönetimini üstleniyor. Merkezin yöneticisi Profesör Anders Götherström, bu çalışmanın, İskandinavya'nın batı kıyısında yaşayan küçük bir avcı-toplayıcı grubun yaşamına dair anlık bir görüntü sunduğunu ifade ediyor. Götherström, araştırmanın, Taş Devri beslenme tarzı ile günümüz arasındaki bağlantıları anlamaya yönelik önemli bulgular içerdiğini belirtiyor. Araştırma sonuçları, gençlerin 9 bin 700 yıl önce İskandinavya'nın batı kıyısında nasıl beslendiklerini ortaya koyuyor.
BULGULARIN ÖNEMİ
Bulunan çiğnenmiş sakız, insanlar ve onların yaşam tarzları hakkında nadir ve değerli bilgiler sağlıyor. Kazı alanında bulunan taş alet kalıntıları ve sakız, Mezolitik bir tarihsel döneme işaret ediyor. Bu döneme ait insan genetik verilerini ve insan kökenli olmayan DNA kalıntılarını içeren araştırma, tarih öncesi insanların yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıkları hakkında yeni bilgiler sunuyor. Bu çalışma, geçmiş insan topluluklarının günlük yaşamları ve çevreleriyle olan etkileşimleri hakkında daha derin anlayışlar geliştirmemize olanak tanıyor.
Yorumlar