8. Yargı Paketi Son Dakika Af Çıkacak Mı? Son Durum Nedir?

8. Yargı Paketi ile ilgili son dakika gelişme olup olmadığı binlerce mahkum ve yakınları tarafnıdan hergün merakla soruluyor. Nedeni ise bu yargı paketinde af tasarısının da elacağına dair iddialar olmuştu. Peki, son durum nedir, paket ne zaman çıkacak, içinde af maddeleri var mı? Bakalım:

Google Haberlere Abone ol
8. Yargı Paketi Son Dakika! Af Çıkacak Mı?

Türkiye'de 8. Yargı Reformu Paketi üzerinde devam eden çalışmalar, çeşitli yasal düzenlemeleri içermektedir. Güncel duruma göre, paket 60'tan fazla madde içermekte ve farklı hukuk alanlarındaki mevcut düzenlemelerde değişiklikler önermektedir:

  1. Evlenen kadınların, 24 Ocak 2024 tarihinden itibaren eşlerinin soyadını almak yerine kendi soyadlarını kullanmalarına olanak tanınacak.
  2. Anneler, baba ile çocuk arasındaki soybağı reddi davalarını açabilecekler.
  3. Çocuk evlat edinen kişilerin adları, evlat edinilen çocuğun kimliğinde ana ve baba olarak yazılabilecek.
  4. 1 Nisan 2024'ten sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına (HAGB) karşı istinaf mahkemelerine başvurulabilecek.
  5. Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarı, bir gün karşılığı olarak 30 TL'den 100 TL'ye yükseltilecek.
  6. Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak.
  7. Hükümlülerin koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmeleri sağlanacak. Böylelikle her hükümlü cezasının en az yüzde 40'ını cezaevinde çekecek.
  8. Denetimli serbestlik süresi 3 yıl ile sınırlandırılacak.
  9. 0-6 yaş grubundaki çocuğu bulunan kadın hükümlüler, ağır hastalık veya engellilik durumları ve 70 yaşını geçmiş olanlar, cezaevinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü tamamladıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanabilecekler.
  10. Kadına şiddetle mücadele kanununda zorlama hapsine itiraz yoluyla ilgili düzenlemeler yapılacak.
  11. AYM'de derdest olan veya düşme kararı verilen bireysel başvurular için Tazminat Komisyonu'na başvuru imkânı getirilecek.
  12. İkinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi hâlli olarak geçirdiklerinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.
  13. 20 yıl kıdemi olan hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek.
  14. İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda yapılan değişiklikler, parasal sınırlarda yeniden değerleme yapılmasını içerecek.
  15. Bölge adliye mahkemelerinin kaldırma kararı ve Yargıtay'ın bozma kararı üzerine verilen kararlara karşı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyize başvurulabilecek.

Bu maddelerin yasal süreçleri tamamlandığında ve ilgili kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir​​​​​​.

YARGI PAKETİ AF ÇIKACAK MI?

 8. Yargı Paketi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Şunu ifade edebilirim, 60'tan fazla maddeden oluşan bir paket söz konusu, taslak söz konusu. Milletvekillerimiz bunlara yenilerini ilave edebilir ya da uygun görmeyebilir. Takdir onların" dedi.

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında büyük bir beklenti olduğuna dikkat çeken Tunç, "Suç, işleyenin yanına kar kalmaması lazım. Yani 2 yılın altında cezaya hüküm giyen biri, koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestliği de dikkate aldığımızda hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor.

Bu da toplumda bir cezasızlık algısına neden oluyor. Bu anlamda denetimli serbestlik süresini otomatik 1 yıl şeklinde değil de bir oran getirerek, beşte 1 olabilir, bu tabii milletvekillerimizin takdirindedir. “ ifadelerini kullandı.

Özetlemek gerekirse, paket henüz TBMM'ye gönderilmiş değil. 

Yorumlar