8. Türkiye Enerji Zirvesi

- PUİS Genel Başkanı Okumuş: - "Gece saat 12.00'de uygulanacak fiyat değişikliğinde şark kurnazlığı yapıp birkaç saat önceden fiyat yükseltenlerin kesinlikle istasyonlarının kapatılması gerekir" - "Dünyanın birçok ülkesinde bayilik sistemi oluşturmuş şirketler mevcut standart fiyatların altında satış yapamazken dün kurulmuş iki kantar bir terazi sahibi, tek tabeladan ibaret şirketlerin maliyetin altında nasıl satış yaptıklarını merak ediyor, çözemiyoruz" - "Eğer bir bayide ucuz fiyattan yakıt satılıyorsa bunun bir dağıtıcısı var. Bir çocuk varsa annesi de var. Bu kadar net"

Google Haberlere Abone ol
8. Türkiye Enerji Zirvesi

ANTALYA (AA) - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt sektöründe fiyat artışını zamanından önce uygulayarak haksız kazanç sağlayan istasyonların kapatılması gerektiğini belirtti.

Okumuş, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, PÜİS'e üye akaryakıt bayilerinin zamanından önce fiyat artışına giderek haksız kazanç elde etmemeleri konusunda uyarılacağını söyledi.

Bayilerin akaryakıt satış fiyatını dağıtım şirketlerinden gelen talimatla belirlediğini hatırlatan Okumuş, "Gece saat 12.00'de uygulanacak fiyat değişikliğinde şark kurnazlığı yapıp birkaç saat önceden fiyat yükseltenlerin kesinlikle istasyonlarının kapatılması gerekir. Resmi lisanslı bayilerin fiyatlarını dağıtım şirketleri belirliyor. Dağıtım şirketleri bayilerin fiyat değişimini otomasyon sistemi üzerinden görebiliyor." diye konuştu.

Okumuş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'ın akaryakıt sektörüne ilişkin yaptığı "Bir gece ansızın gelebiliriz" uyarısının dağıtım şirketleri tarafından çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dağıtım şirketlerinin otomasyon sistemiyle gördüğü fiyatlara müdahale etmemesi nedeniyle EPDK'nın alacağı genel karardan 13 bin bayinin zarar göreceğini bildiren Okumuş, bunun sorumluluğunun dağıtım şirketlerine ait olduğunu kaydetti.

- Maliyetin altında satışlar

Okumuş, Türkiye'de akaryakıt piyasasında maliyetin altında yapılan satışların da rekabeti bozduğunu belirterek, “Dünyanın birçok ülkesinde bayilik sistemi oluşturmuş şirketler mevcut standart fiyatların altında satış yapamazken, dün kurulmuş iki kantar bir terazi sahibi, tek tabeladan ibaret şirketlerin maliyetin altında nasıl satış yaptıklarını merak ediyor, çözemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Akaryakıt bayilerinin bu tür satışları dağıtım şirketlerinin izni olmadan yapamayacağını kaydeden Okumuş, "Eğer bir bayide ucuz fiyattan yakıt satılıyorsa bunun bir dağıtıcısı var. Bir çocuk varsa annesi de var. Bu kadar net. Türkiye'de lisanssız bayi oluşumunun kanunen yasaklandığını hepimiz biliyoruz. Eğer bir yerde bir yakıt maliyetin altında satılıyorsa buna müsaade eden bir dağıtım şirketi var." değerlendirmesinde bulundu.

Fahiş fiyatla akaryakıt satan bir dağıtım şirketinden dolayı Türkiye'de 100 şirket ve 13 bin bayiye yönelik tavan fiyat uygulanmasının yanlış olduğunu dile getiren Okumuş, suçu kim işlediyse cezanın ona verilmesi gerektiğini söyledi.



Yorumlar