8. Türkiye Enerji Zirvesi

- İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı Bakan Danışmanı Cohen: - "Umarım Türkiye'ye gelir ve bu anlaşmayı yaparız. Bizim doğalgaz piyasasını düzenleyici çerçevemize göre, İsrail iç piyasada sattığı doğalgaz fiyatından daha az fiyatta bu gazı satamaz"

Google Haberlere Abone ol
8. Türkiye Enerji Zirvesi

ANTALYA (AA) - İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı Bakan Danışmanı Dror Cohen, İsrail gazının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara taşınmasını öngören boru hattı için anlaşmanın yapılmasını umduğunu belirterek, "Bizim doğalgaz piyasasını düzenleyici çerçevemize göre, İsrail iç piyasada sattığı doğalgaz fiyattından daha az fiyatta bu gazı satamaz." dedi.

Bu yıl Antalya'da sekizincisi düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi'nde "Doğu Akdeniz Gazının Ticarileştirilmesi ve Jeopolitiği" oturumunda konuşan Cohen, İsrail'in şimdiye kadar ülke açıklarında 10 doğalgaz sahası keşfettiğini ve bunlardan üçünün geliştirilmekte olduğunu söyledi.

Yakında İsrail açıklarındaki gaz sahalarının geliştirilmesi için ihaleler yapılacağına işaret eden Cohen, Türk şirketlerin söz konusu ihalelere ilgi göstermesini memnuniyetle karşılayacaklarını ve hükümet olarak bu konulara müdahale etmediklerini kaydetti.

Cohen, şu anda yaklaşık 300 ile 350 milyon metreküplük bir ihracat potansiyeline ve iç tüketim için de 540 milyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduklarını belirterek, söz konusu miktarın ticarileşmesi için istekli olduklarını bildirdi.

İsrail açıklarında çok daha fazla doğalgaz bulmayı beklediklerinin altını çizen Cohen, ihraç edilecek gazın fiyatına ilişkin soruya, "Umarım Türkiye'ye gelir ve bu anlaşmayı yaparız. Bizim doğalgaz piyasasını düzenleyici çerçevemize göre, İsrail iç piyasada sattığı doğalgaz fiyattından daha az fiyatta bu gazı satamaz. Daha fazla gazımız olduğunda fiyat da düşecektir. Şu an da Leviathan sahasının geliştirilmesi üzerinde çalışıyoruz." karşılığını verdi.

Cohen, doğalgazlarını Mısır'a da satmayı istediklerini ifade ederek, "Bunun LNG veya boru hatları üzerinden nasıl olduğu önemli değil. Ancak doğalgazımızı herkese satmaya istekliyiz, çünkü buna ihtiyacımız var." diye konuştu.

Mısır petrol şirketi TriOcean Energy Tepe Yöneticisi Raafat El Beltagy ise Mısır'ın bir doğalgaz ticareti merkezi olmayı hedeflediğini, ülkedeki arz ve talep dengesizliğini azaltmak için de çaba gösterdiklerini söyledi.

Beltagy, Mısır'daki mevcut iki LNG terminaline dikkati çekerek, arz ve talebin dengelenmesinin ardından bu terminaller üzerinden ihracat yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

Son üç yılda bu kaynakların değerlendirilmesi çok çalıştıklarına işaret eden Belgady, "Son üç yılda, 83'den fazla imtiyaz anlaşması imzalamayı başardık. Mısır'ın potansiyeline inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Yorumlar