8 Mart Sınavlar İptal Mi?

8 Mart sınavlar iptal mi sorusu lise öğrencilerinin son günlerde sıklıkla cevabını merak ettikleri bir soru oldu. Peki, sınavlar ertelendi mi veya sınavlar iptal mi?

Google Haberlere Abone ol
8 Mart Sınavlar İptal Mi?

8 Mart Pazartesi günü sınavlar iptal mi veya sınavlar ertelendi mi soruları lise öğrencileri tarafından bu aralar sıklıkla dile getirilen ve cevabı çok merak edilen sorulardan biri oldu. 

Yüzyüze eğitimin başlamasıyla ilk olarak yapılamayan sınavların yapılması bekleniyor. Sınavların çoğunuluğu da yine yüz yüze yapılacak. 

Sınavların 1 Mart'ta ertelenmesi sonrasında lise öğrencilerinin içinde sürekli bir erteleme ve iptal beklentisine neden oldu. Bu nedenle sıklıkla, "sınavlar iptal im acaba sınavlar ertelendi mi?" diye soruyorlar. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karara göre, birinci dönemine ilişkin sınavlarını tamamlamış olan okullar ikinci dönemin birinci sınavlarını 8-26 Mart 2021 tarihlerinde yapabilecek.

Ortaöğretim kurumlarında sorumluluk sınavları ile birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavlar, eğitim kurumlarında yüz yüze olacak. Sınavların takvimi 8 Mart Pazartesi gününden itibaren üç haftayı geçmeyecek şekilde eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca belirlenip planlanacak. Eğitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alınarak sınavların uygulanması sağlanacak. Birinci döneme ilişkin iş ve işlemler 26 Mart Cuma gününe, sorumluluk sınavlarına ilişkin tüm iş ve işlemler ise 31 Mart Çarşamba gününe kadar e-Okul sistemine işlenerek tamamlanacak.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemine ilişkin sınavlarını tamamlamış olan okullar ikinci dönemin birinci sınavlarını 8-26 Mart 2021 tarihlerinde, birinci döneme ilişkin sınavları yapamamış olan okullar ikinci dönemin birinci sınavlarını 29 Mart-16 Nisan 2021 tarihleri arasında tamamlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek liselerinde bir günde en fazla 10, diğer ortaöğretim kurumlarında ise 8 ders saati yüz yüze eğitim yapılmasına karar verdi.

Buna göre, ortaöğretim kurumlarında yüz yüze eğitim 2 Mart'tan itibaren başladı. Hazırlık ve planlamalarını yapamadıkları için bu tarihte yüz yüze eğitime başlayamayan eğitim kurumları ise en geç 8 Mart Pazartesi günü yüz yüze eğitime başlayacak şekilde hazırlık ve planlamalarını tamamlayacak..

Yüksek ve çok yüksek riskli illerdeki ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarında tam zamanlı uzaktan eğitime devam edilecek.

Düşük ve orta riskli illerdeki ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarında haftada iki gün, günde 8 saat ve seyreltilmiş sınıf uygulaması şeklinde yüz yüze eğitim uygulanacak.

Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli illerdeki ortaöğretim kurumlarındaki 12. sınıflarda ise yüz yüze yapılacak seyreltilmiş sınıf uygulamasıyla dersler haftada en az 16, en fazla 24 saat olarak planlanacak.

Düşük ve orta riskli illerdeki meslek liselerinin 9, 10 ve 11. sınıflarında haftada 2 gün yüz yüze yapılacak eğitimlerde meslek derslerindeki uygulama kazanımlarına öncelik verilecek.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarının ders saati okul yönetimlerince belirlenmek üzere yüz yüze yapılacak eğitimlerde ortak derslerin yanı sıra 9 ve 10. sınıflarında Kur'an-ı Kerim ve Arapça, 11. sınıflarında Kur'an-ı Kerim ile hitabet ve mesleki uygulama derslerine yer verilecek. 12. sınıflarda ise yüz yüze yapılacak dersler öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklenti ve ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenecek.

Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli illerde eğitim ve diğer faaliyetlerle ilgili yasaklar, serbestlikler aşağıdaki tabloda net olarak verilmiş:

Kafası karışanlar varsa tekrar özetlemek gerekirse; 

- İstanbul ve benzeri yüksek riskli iller de dahil bütün illerde sadece Lise 12. Sınıfların sınavları yüz yüze yapılacak. 

- Şu ana kadar yapılacağı söylenen sınavların hiçbiri için henüz iptal kararı alınmadı. 

- Sınavlar ertelenebilir mi sorusunun cevabı için ise şu an net olarak bir şey söylemek mümkün değil.

Yorumlar