73 yıllık arazi davası sonuçlandı

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde kamu binaları ve binlerce konutun yer aldığı 3010 dönüm arazide 5129 hak sahibinin tapularını alması için süren 73 yıllık dava tamamlandı. Kararla birlikte binlerce kişi tapularına kavuşacak.

Google Haberlere Abone ol
73 yıllık arazi davası sonuçlandı

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, kamuoyunda "3010 dönüm davası" olarak bilinen ve 73 yıldır devam eden mülkiyet davası tamamlandı. Karar, 5129 hak sahibinin tapularını almasını sağlayacak. Dava, ilçe merkezinin yarısını kapsayan yaklaşık 3010 dönüm arazi üzerinde yer alan kamu binaları, yollar, açık alanlar ve yaklaşık 3 bin konutu içeriyor.

Karakoçan Mal Müdürü Mesut Yücel, kararın ardından yaptığı açıklamada, davanın 500 parselden oluşan geniş bir alanı kapsadığını ve ekonomik değerinin 100 milyon euronun üzerinde olduğunu belirtti.

25 BİN KİŞİ DOĞRUDAN ETKİLENDİ

Davanın 5129 hak sahibi ve onların aile bireylerini kapsadığı ifade edildi. Yücel, "1 kişinin en az 5 kişilik bir aileyi temsil ettiği düşünüldüğünde yaklaşık 25 bin kişiyi doğrudan ilgilendiren bir dava olup, bu sayı Karakoçan ilçesinin yerleşik nüfusuna eşittir." dedi.

Söz konusu arazinin geçmişi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve öncesine dayanıyor. Cumhuriyet döneminde bazı kanaat önderlerine, devlet hizmetlerine karşılık olarak verilen bu arazilerin daha sonra usulsüz yollarla satıldığı ya da devredildiği aktarıldı.

KARAR TAPULARIN VERİLMESİNİ SAĞLAYACAK

Davanın sonuçlanmasıyla birlikte hak sahipleri tapularını almaya hak kazandı. Karar, Karakoçan Kadastro Mahkemesi tarafından açıklandı. Karar duruşmasında, mahkeme hakimi ve görevli personel tarafından 1000 klasörden oluşan dava dosyası mahkeme salonuna indirildi.

Duruşmaya katılan hak sahipleri ve avukatları, verilen kararla birlikte araziler üzerindeki mülkiyet haklarının kesinleştiğini öğrendi. Hakim, hak sahiplerine tapularının verilmesi yönünde hüküm kurdu.

KADASTRO ÇALIŞMALARI VE SÜREÇTEKİ ZORLUKLAR

Davaya konu taşınmazlarda 1984-1986 yılları arasında kadastro çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda amaç, taşınmazların sınırlarının ve maliklerinin resmi kayıtlara geçirilmesiydi. Ancak taşınmazlardan herhangi birinin dahi dava konusu olması durumunda, kadastro işlemi yapılmadan doğrudan mahkemeye yönlendirildi.

Yücel, "Arazilerin büyüklüğü, hissedar sayısının fazlalığı, belgelerin çokluğu ve dönemdeki karışıklıklar nedeniyle dava içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir." dedi.

VATANDAŞLARIN YILLAR SÜREN BEKLEYİŞİ SONA ERDİ

Davayı kazanan vatandaşlar kararın ardından tapularına kavuşacak olmanın sevincini yaşadı. Hak sahiplerinden 81 yaşındaki Rıza Bulut, "Dededen kalan arazide evimiz vardı ama tapumuz yoktu. Artık tapumuzu alacağız." dedi.

Bir diğer hak sahibi 85 yaşındaki Nuri Gönül, "15 yıl önce bu dava için başvuru yaptım. Şimdi sonucu görmek nasip oldu." ifadelerini kullandı.

KAMULAŞTIRMA VE MÜLKİYET İHTİLAFLARI

Yücel, geçmişte ağaların imtiyazlarını kötüye kullandığını ve bu süreçte usulsüz satışların yapıldığını belirtti. "Devlet, halkını korumak için bu arazileri kamulaştırarak halka verdi. Ancak ağalar ve mirasçıları bu araziler üzerinde usule uygun olmayan satışlar ve devirler gerçekleştirdi." dedi.

Satış işlemlerinin bazıları eski tapu kayıtlarına, bazıları noter senetlerine ve bazıları da çeşitli belgelerle yapıldı. Ağalar ve mirasçılar arasında çıkan ihtilaflar yıllar süren davalara neden oldu.

TAPULARIN TESLİMİ İMAR SÜRECİNİ BAŞLATACAK

Kararın ardından hak sahiplerinin tapularını almalarıyla birlikte arazinin tamamının imara açılması bekleniyor. Tapuların teslim süreci sonrasında alanın yapılaşma ve planlama faaliyetleri için kullanılacağı bildirildi.

Yücel, "Vatandaşların tapularına kavuşması, ilçemiz için ciddi bir katma değer oluşturacaktır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar