7 Nisan 1980 ile 8 Kasım 1982 arasındaki 2 buçuk yıllık dönemde Türkiye'de hangi unvanı taşıyan biri olmamıştır?

7 Nisan 1980 ile 8 Kasım 1982 arasındaki 2 buçuk yıllık dönemde Türkiye'de hangi unvanı taşıyan biri olmamıştır? İşte sorunun cevabı:

Google Haberlere Abone ol
7 Nisan 1980 ile 8 Kasım 1982 arasındaki dönem

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının bu akşamki etabında çıkan sorulardan biri de, "7 Nisan 1980 ile 8 Kasım 1982 arasındaki 2 buçuk yıllık dönemde Türkiye'de hangi unvanı taşıyan biri olmamıştır?" oldu. 

30 bin liralık sorunun cevap şıkları ise şöyleydi:

Cumhurbaşkanı

Başbakan

Meclis Başkanı

Genelkurmay Başkanı

Sorunun doğru cevabı ise şöyle:

Cumhurbaşkanı sıfatı yoktu.

Kenan Evren, İki yıl boyunca Türkiye'yi "Devlet Başkanı" sıfatıyla yönetmişti. 1982 Anayasası'ndan sonra Cumhurbaşkanı olarak görev yapmaşa başladı.

12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe ile ülke yönetimine el konulmasından sonra yasama ve yürütme yetkilerini kullanmak üzere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in liderliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşan Millî Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu.

Evren bu dönemde, MGK ve Genelkurmay başkanlığının yanı sıra devlet başkanlığını da üstlendi. MGK başkanı imzasıyla yayımladığı bildiride, Türkiye'nin iç ve dış düşmanlarının tahriki içinde olduğunu, devletin başlıca organlarının işlemez duruma getirildiğini, siyasal partilerin kısır çekişmeler içinde bulunduğunu, ülkenin savaş eşiğine getirildiğini belirtiyordu. TBMM ve hükûmeti feshetti, bütün ülkede sıkıyönetim ilan etti. 20 Eylül'de Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli oramiral Bülent Ulusu'ya hükûmeti kurma görevi verdi. Devlet başkanı olarak yurt gezilerine çıkarak 12 Eylül Darbesinin amaçlarını halka anlattı. 12 Eylül Darbesinin birinci yıldönümünde Danışma Meclisi'nin toplanacağını açıkladı. Üyeleri MGK tarafından seçilen Danışma Meclisi'nce hazırlanan ve MGK'ce denetlenen anayasanın kabul edilmesi için yoğun bir propaganda kampanyası yürüttü. 1982 Anayasası, 7 Kasım 1982 tarihinde yapılan referandumda yüzde 91.37'lik 'evet' oyuyla kabul edildi. Evren, yeni anayasanın 1. geçici maddesi uyarınca, yedi yıllık bir süre için, Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı sıfatını kazandı.

MİLYONERDE BEYİN YAKAN MATEMATİK SORUSU

 

 

Yorumlar