696 Sayılı KHK zorunlu emeklilik son dakika

696 Sayılı KHK zorunlu emeklilik son dakika: EYT ile emekli olmak isteyenlerin unuttuğu bu düzenleme nedeniyle birçok kişi mağdur olacak.

Google Haberlere Abone ol
696 Sayılı KHK zorunlu emeklilik son dakika

696 Sayılı KHK zorunlu emeklilik getiriyor. Dolayısıyla EYT ile erken emekli olmak isteyenler emekli oldukları gün çalıştıkları işi bırakmak zorundalar. Çünkü söz konusu kararname gereği, emekliliğini isteyenler bulundukları işte çalışmaya devam edemezler. Bu da erken emeklilik hakkı bulunanları bir kez daha düşünmeye sevk ederken; sendikalar bu maddenin getirdiği zorunluluğun kaldırılması gerektiğini ileri sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken emeklilik isteyenlerin çift maaşla çalışmaya devam etmek istediklerini belirterek haksız bir durum ortaya çıkacağını söylemiş ve ilk etapta EYT düzenlemesine karşı olduğunu söylemişti. Ancak daha sonra konu muhalefet tarafından istismar edilince hükümet de adım atmak zorunda kalmıştı. Ancak getirilen düzenlemeyi heyecanla bekleyenlerin unuttukları bir gerçek var; emekliliğini isteyenler kamudaki işinde çalışmaya devam edemeyecekler. Özel sektörde ise farklı şartlarda çalışabiliyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin Ocak ayında tamamlanacağını ve 1,5 milyon EYT mağdurunun emekli olacağını duyurdu.

Milli Gazete'nin haberine göre EYT düzenlemesi ile ilgili olarak gözler Ocak ayında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe gireceğini duyurdu. Duyurunun ardından Ülkem İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Ülkem-İş) Genel Başkan Yardımcısı Fatih Öksüz, düzenleme ile ilgili zorunlu emeklilik düzenlemesini hatırlatarak, başka bir düzenleme daha gelmez ise yeni mağduriyetlere sebep olacağına dikkat çekti.

YÜZBİNLERCE KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

EYT düzenlemesinin yıllardır yaşanan mağduriyetin giderilmesi için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Öksüz, düzenlemenin bir tarafı mutlu ederken bir başka tarafı da mağdur etmemesi için çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek, “696 sayılı KHK ile 2018 yılında yaklaşık 1 milyon taşeron işçinin 450 bini kamuda 4-D sürekli işçi kadrosunda, 550 bini belediye ve il özel idare şirketlerinde istihdam edilmişti. 1 milyon işçi 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23’üncü maddesinden kaynaklı, emekli aylığı almayı hak ettikleri gün istekleri dışında zorunlu emekliye sevk ediliyor. Bu işçilerin çoğunluğunun uzun yıllardır çalıştığı ve 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta kaydı olduğu düşünülürse, EYT düzenlemesi ile 100 binlerce işçi istekleri dışında zorunlu emekli edilerek düşük emekli aylığı ile geçim sıkıntısı yaşamaya mahkûm edilecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık yaptığı açıklamalar ile emekli olduğu halde çalışanların bu hareketini doğru bulmadığını ifade ettiğini hatırlatan Öksüz, konu ile ilgili düzenleme yapılmaz ise 100 binlerce işçinin bu durum ile karşı karşıya kalacağının altını çizerek, “Zorunlu emeklilik kalkmadığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi kamuda 100 binlerce işçi zorunlu emekli edilerek tekrardan yeni bir iş bularak çalışmak zorunda bırakılacaktır. Ülkem-İş Konfederasyonu olarak talebimiz, EYT düzenlemesi hayata geçmeden önce 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23’üncü maddesinde düzenleme yapılarak 1 milyon işçiye uygulanan zorunlu emeklilik dayatmasına son verilmesidir” ifadelerini kullandı.


 

Yorumlar