"6. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması"

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Türk mutfağını iyi tanıtmamız lazım. Bir ülkenin tanıtımı sadece siyasetle, diplomasiyle olmaz"

Google Haberlere Abone ol
"6. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması"

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk mutfağının yurt dışında iyi şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde ana mutfağı Alanya olan 6. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması'nın açılış töreninde, organizasyonu düzenleyen Aşçılar Derneğine teşekkür etti.

Kendisinin doğup büyüdüğü Alanya'nın organizasyonun ana mutfağını olmasından büyük mutluluk duyduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Türk mutfağını iyi tanıtmamız lazım. Bir ülkenin tanıtımı sadece siyasetle, diplomasiyle olmaz. Bir ülkenin zenginliklerinin hepsini iyi anlatmamız lazım. Hem Türkiye'ye gelen konuklara iyi anlatmamız lazım hem de yurt dışında iyi anlatmamız lazım." dedi.

Türk mutfağının zenginliğine rağmen diğer mutfaklar kadar yurt dışında tanınan, bilinen ya da aranan bir mutfak olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Bunu başaramaz mıyız? Başarırız. Her şeyden önce yurt dışındaki kaliteli restoranların sayısını artırmamız gerekiyor. Kendi markalarımızı dışarıya taşımamız önemli. Son yıllarda gerçekten Cüneyt Asan'ın restoranı dahil bir çok restoran yurt dışında şube açmaya başladı. Biraz önce İstanbul'da yine önemli bir mekanın sahibi geldi, Körfez bölgesine açılmak istediğini söyledi, bizden de yardım rica etti."

Bakan Çavuşoğlu, yurt dışında gurbetçilerin açtığı küçük işletmelerle Türk mutfağının tanıtımının yeterli olmayacağını dile getirerek, "Kabul edelim, bunlar da işletme. Vatandaşlarımız da para kazanıyor ama Türk mutfağının imajını, hak ettiği gibi düzeltmek için kaliteli olmamız gerekiyor. Kaliteli bir şekilde yurt dışına gitmemiz, restoranlarımızın gitmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Dünyanın pek çok yerinde Türk aşçıların otel ve restoranlarda çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, "Hizmet sektöründe, aşçılık dahil Türklerin tüm dünyada çok saygın olduğunu bilmeliyiz. Gerçekten yurt dışında aşçı kardeşlerimizi, başarılı bir şekilde şeflerimizi görmekten çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kendimizi de güvende hissediyoruz o da ayrı bir şey." diye konuştu.

Antalya ve Alanya'nın da iyi bir mutfak kültürüne sahip olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, mutfağın tanıtımına yönelik çalışmaların önemli olduğunu dile getirdi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de Alanya'nın tarihi ve kültürel dokusunu yöresel değerlerini hiç bozmadan gelecek nesillere aktarmanın öncelikli görevleri olduğunu söyledi.

Alanya mutfağına ilişkin pek çok projeye imza attıklarını dile getiren Yücel, Alanya Kalesi'nde tarihi bir evi restore ederek yöresel yemek müzesi haline getireceklerini aktardı.

Konuşmaların ardından Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Çavuşoğlu'na plaket takdim etti.

Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de Bakan Çavuşoğlu'na hazırladıkları Alanya yemekleri kitabını hediye etti.

Yorumlar