50 bin lojman satışa çıkarılıyor

Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin'de devlet lojmanının bu ay satışa çıkması planlanıyor. Lojmanları satın alma önceliği konutta oturan devlet memurlarına sağlanacak. İstanbul ve 37 ilde bedel tespit çalışmaları devam eden lojmanlar ise daha sonra satışa çıkarılacak.

Google Haberlere Abone ol
50 bin lojman satışa çıkarılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 5 ilde toplamda binlerce lojman bu aydan itibaren satışa çıkartılacak. Konutu satın alma önceliği konutta oturan devlet memuruna verilecek.

Türkiye genelinde 240 bini bulan devlet konutundan içinde oturulması mümkün olmayan, savunma, istihbarat, güvenlik ve adalet hizmetlerinde kullanılanlar hariç toplamda 50 bin konut satışa çıkartılacak. 

Açık ihale yönetmiyle satışı yapılacak konutu satın alma önceliği konutta hali hazırda oturan devlet memuruna sağlanacak. Öte yandan konutu satın alanlar için 5, 7 veya 10 yıl gibi sürelerde değişiklik gösteren ödeme seçenekleri sunulacak. 

SATIN ALMA ÖNCELİĞİ KONUTTA OTURANA VERİLECEK

Satışa çıkarılan konutu ihalede belirlenen en yüksek satış bedeli ve koşuluyla satın alma önceliği konutta oturana tebliğat yoluyla öncelik sağlanacak.

TÜFE ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

İhaleye çıkılan lojmanı satın almak isteyen memur, konutu satın almak istediğini idareye bildirecek. İhale yoluyla satışı yapılacak konut için ihale bedelini 5 yılda ödemek istemesi halinde, yüzde 20'si peşin alınacak olup kalan tutarı 60 ayda ödenebilecek. Ödemeyi 7 yılda yapmak isteyenler ise yüzde 25'i peşin kalan tutarı 84 ay vade olacak şekilde satın alabilecek. 10 yılda ödemek isteyenler için ise ihale bedelinin yüzde 30'u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek. Ödemelerde, TÜFE en fazla yüzde 12 olarak hesaplanacak.

PEŞİNE YÜZDE 10 İNDİRİM

Ayrıca peşin satın alma tercihinin kullanılması halinde memura ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak.

Kamu konutunda oturan memurun, satın almak istememesi halinde ise kamu konutu, ihalede en yüksek teklif veren istekliye peşin veya yüzde 25'i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.

50 BİN KONUT SATILACAK

240 bin devlet konutundan yaklaşık 50 bin konutun satılacağı ihaleler ilk önce ekspertiz çalışmaları tamamlanan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin'de yapılacak. İstanbul ve 37 ilde devam eden çalışmaların ardından bu illerde de ihaleler yapılarak lojmanlar satışa sunulacak.

Yorumlar