Tarihte bugün ne oldu tarihte 5 Şubat günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün yani, 5 Şubat günü meydana gelen önemli tarihi olaylar arasında en dikkat çekenlerden birisi 1994 yılında Sırpların saldırısı sonucunda Bosna'daki Markale Pazarı katliamının yaşanması ve Anavatan Partisi kurucularından Adnan Kahveci'nin şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesi...

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu tarihte 5 Şubat günü

Tarihte bugün veya tarihte 5 Şubat günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle: Osmanlıcılık fikrini savunan Genç Osmanlılar grubunun önderlerinden olup II.Abdülhamit’in tahta geçişinde ve meşrutiyetin ilanında en etkin kişilerden biri olan Mithat Paşa sadrazamlıktan alınarak sürgüne gönderildi. Adnan Kahveci şüpheli bir trafik kazasında 1993 yılında hayatını kaybetti. Bu olayları 5 Şubat tarihinde meydana gelen dikkat çekici olayların başında gelmektedir.

MİTHAT PAŞA'NIN SÜRGÜNÜ (1877)

Mithat Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda reformcu hareketlerin öncüsü ve II. Abdülhamit döneminin etkili bir devlet adamıydı. Osmanlıcılık fikrini savunan Genç Osmanlılar grubunun önderleri arasında yer alan Mithat Paşa, meşrutiyetin ilanında kilit bir rol oynamıştır. Sadrazamlıktan alınarak 5 Şubat 1877'de sürgüne gönderilmesi, Osmanlı tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.

ADNAN KAHVECİ'NİN VEFATI (1993)

Adnan Kahveci, Türk siyasetinde önemli bir isim olarak bilinir. Anavatan Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Kahveci, çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuştur. 5 Şubat 1993'te geçirdiği şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Kahveci'nin vefatı, Türk siyasetinde derin izler bırakmıştır.

MARKALE PAZARI KATLİAMI (1994)

5 Şubat 1994'te Bosna'daki Markale Pazarı'na yönelik havan topu saldırısı, Bosna Savaşı'nın en kanlı olaylarından biri olarak kayıtlara geçmiştir. Saldırı sonucunda 68 Bosnalı hayatını kaybetmiş, 148 kişi yaralanmıştır. Saldırının sorumluluğu konusunda Sırplar ve Müslümanlar arasında karşılıklı suçlamalar olmuştur.

ATATÜRK İLKELERİNİN ANAYASA'YA GİRİŞİ (1937)

Atatürk ilkeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşlarından biridir. Bu ilkeler, 5 Şubat 1937'de anayasanın ikinci maddesine dahil edilerek, Türkiye'nin yönetim felsefesinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI (1954)

5 Şubat 1954'te İstanbul ve çevresinde meydana gelen yoğun kar yağışı, kentte hayatı durma noktasına getirmiştir. Vatandaşlar birkaç gün boyunca temel ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorluk çekmiştir.

ABD'NİN TÜRKİYE'YE YARDIMI KESMESİ (1975)

ABD, Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerekçe göstererek 5 Şubat 1975'te Türkiye'ye yapılan yardımı kesme ve silah ambargosu uygulama kararı almıştır. Bu karar, Türkiye'nin dış politikasında önemli değişikliklere yol açmıştır.

SİNCAN BELEDİYE BAŞKANI'NIN GÖZALTINA ALINMASI (1997)

5 Şubat 1997'de, Sincan Belediyesi'nin düzenlediği bir etkinlik sonrasında Belediye Başkanı Bekir Yıldız gözaltına alınmıştır. Olay, dönemin siyasi gündemine damgasını vurmuştur.

RAHİP ANDREA SANTORO'NUN ÖLÜMÜ (2006)

5 Şubat 2006'da Trabzon'da, Santa Maria Kilisesi rahibi Andrea Santoro'ya yapılan silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Olay, Türkiye'de ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştır.

TARİHTE BUGÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1924. Nezihe Muhittin’in başkanlığında Türk Kadınlar Birliği kuruldu.

1932. İlk Türkçe hutbe Süleymaniye Camii'nde okundu.

1939. Uludağ’da ilk kez kayak yarışmaları yapıldı.

1959. Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Kıbrıs” konulu görüşmeler, Zürih’te başladı.

1976. Amerikan uçak firması Lockheed, Türkiye’de rüşvet verdiklerini açıkladı.

1983. Nokta haber dergisi, yayın hayatına başladı.

1993. ANAP milletvekili Adnan Kahveci, eşi ve kızı, Gerede yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında öldüler

1998. Google, iki öğrenci L. Page ve S. Brin tarafından kuruldu.

2006. Tarihçi ve yazar Cemal Kutay, öldü.

Yorumlar