5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi

- ICDT Genel Direktörü Hzaine: - “Sadece helal gıda alanında dünyada 1 trilyon doların üzerinde kapasite var. Müslüman ülkeler bu kapasiteden maalesef yüzde 20’ye kadar faydalanılabiliyor” - İslam Kalkınma Bankası İslami Özel Sektörü Kalkındırma İş Birliği Teşkilatı Başkanı Aboodi: - “Helal kavramı sadece Müslümanlar için değil dünya genelinde popüler. E-ticareti helal gıdada aktif olarak kullanmalıyız”

Google Haberlere Abone ol
5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi

İSTANBUL (AA) – İslami Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) Genel Direktörü El Hassane Hzaine, “Sadece helal gıda alanında dünyada 1 trilyon doların üzerinde kapasite var. Müslüman ülkeler bu kapasiteden maalesef yüzde 20’ye kadar faydalanılabiliyor." dedi.

Hzaine, Discover Events’in organizasyonunda İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve ICDT iş birliğiyle düzenlenen 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi’nde helal ticaretin küresel potansiyeline ilişkin bilgiler verdi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmacılarından Hzaine, fuar ve zirvenin İİT üye ülkeleri arasında yeni iş birliklerine imkan tanıdığını söyledi.

İslam ülkeleri arasındaki ticaretin önündeki en temel engelin teknik standartların yükseltilmesi ve uyumlulaştırılma sorunu olduğunu aktaran Hzaine, Malezya ve Fas arasındaki karşılıklı uyumlaştırma çabasının yol gösterici nitelikte olduğunu ifade etti.

Müslüman ülkeler arasında sıkça yaşanan mezbahaların kalitesi konusunda Türkiye’nin öncülük edebileceğini belirten Hzaine, her türlü iş birliğinin önem taşıdığını ifade ederek, “Baktığımız zaman İslami ticaretin artırılması için üye ülke özel sektörleri arasında yapılacak finansal iş birliklerinden tutun da öncü ülkelerin başka ülkelerle beraber Afrika’ya teknoloji transferleri son derece kıymetlidir.” diye konuştu.

Hzaine, şunları kaydetti:

“İİT ülkeleri arasında gerçekleşen ve gerçekleşmesi muhtemel iş birlikleri son derece önemli. Sadece helal gıda alanında dünyada 1 trilyon doların üzerinde kapasite var. Müslüman ülkeler bu kapasiteden maalesef yüzde 20’ye kadar faydalanılabiliyor. Yüzde 80’lik kısım İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dışındaki ülkeler tarafından sağlanıyor. Mesela Yeni Zelanda özellikle kırmızı ette öne çıkıyor. Avustralya tavuk etinde ve Brezilya ve Kanada da et tedariğinde önde. O yüzden bir şekilde potansiyelimizi kullanmalıyız. Eğer İslam alemi olarak potansiyelimizi kullanabilirsek bu alandaki payımızı artırabiliriz.”

Hzaine sözlerini, Güney Kore ve Japonya’dan helal turizmin geliştirilmesi için çağrı aldıklarını belirterek tamamladı.



- "SMIIC Standartları’ yaygın olarak kullanılmakta”

SMIIC Yönetim Kurulu Başkanı Sebahittin Korkmaz, güvenilir helal ürünlerin ortak standartlara kavuşması konusunun uzun süre İslam dünyasının gündeminde bulunduğunu hatırlatarak, 400’ün üzerinde ülke kuruluşunun ortak çalışmalarıyla SMIIC’nin kurulduğunu kaydetti.

2010'da 13 ülke ile yola çıkan SMIIC’in bugün 36 üye ülkeyle çalışmalarına devam ettiğini aktaran Korkmaz, “SMIIC özellikle İslam ülkelerinin başta helal konusu olmak üzere ihtiyaç duyduğu ortak standartları oluşturma çalışmalarını, metroloji ve akreditasyon çalışmalarını sürdürmektedir. İslam ülkeleri arasında ortak kullanımı hedeflenen ‘SMIIC Standartları’ yaygın olarak kullanılmakta ve birçok ülkede helal standartlarının temelini oluşturmaktadır.” bilgilerini verdi.



- “Helal sertifikalarının üye devletler arasında tanınması net bir ihtiyaç”

Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdul Salam Daoud El Abbadi de, Kur’an-ı Kerim’in yol göstericiliğini rehber edinerek standartları belirleyip ticari hayatı temellendirmenin tüm Müslümanlar için faydalı olacağını kaydetti.

İİT Genel Sekreter Yardımcısı Hamit Opeleryo, Türkiye’ye ev sahipliğinden ötürü teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Bu zirve bir senelik yoğun bir emeğin sonucudur. İİT üyeleri arasında iş birliğinin artırılması, helal gıda ürünleri açısından teşkilat üyeleri arasında 153 milyar dolarlık pazarın geliştirilmesi bakımından önem arz etmekte. Bu rakam hala çok küçük. Üye olmayan ülkelerden alınan helal ürünler bizim için çok ciddi bir soruna işaret ediyor. Helal sertifikalarının üye devletler arasında tanınması net bir ihtiyaçtır.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Dünyada temsile devam edeceğiz"

İslam Kalkınma Bankası İslami Özel Sektörü Kalkındırma İş Birliği Teşkilatı Başkanı Khaled Al Aboodi, finans sektörü hariç tutulduğunda küresel helal pazarının 1,3 trilyon dolar düzeyinde büyüklük ifade ettiğini söyledi.

Rakamların 2020’ye kadar artacağını aktaran Aboodi, helal kavramının dünyada trend haline geldiğini belirterek, “Helal kavramı sadece Müslümanlar için değil dünya genelinde popüler. Bu alanda önemli bir talep ve tedarik çalışması görülüyor. Helal pazarının büyümesinin online platformlarda ulaşımının kolaylaşması ortada. E-ticareti helal gıdada aktif olarak kullanmalıyız.” dedi.

Discover Events Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Emre Ete, Dünya Helal Zirvesi’ni her yıl bir adım daha öteye taşıyacaklarını belirterek, “Helal kesimin, helal bakışa olan ihtiyacını, helal gıdanın aslında helal lezzet olduğunu, yani, helalin sıhhat, saffet, iffet ve izzet olduğunu, helalin olduğu her herde emeğin, alın terinin var olduğunu hep birlikte tüm dünyada temsile devam edeceğiz.” diye konuştu.


- AA’ya plaket takdim edildi

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik sponsorlarının temsilcilerine plaket takdim edildi. Fuar ve zirvenin Global İletişim Ortağı olan AA adına plaketi, AA Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den aldı.

Cumartesi gününe kadar devam edecek fuar ve zirve, öğleden sonra yapılacak çeşitli oturumlarla uzmanlarla ilgilileri bir araya getirmeye devam edecek.

Etkinliklere helal gıda, İslami turizm, İslami finans, kimya, kozmetik, tıp ve eczacılık konularında faaliyet gösteren 80’i aşkın ülkeden 7 bin 500’e yakın kişi ile üst düzey 150 marka, kurum ve kuruluşun katılımı bekleniyor.


Yorumlar