5. ABD-ASEAN Toplantısı

- Filipinler ve ABD'den ortak bildiri yapıldı - İki ülke, bölgesel barış, istikrar ve sosyo ekonomik kalkınma için ASEAN çatısında çalışmayı sürdürmeyi taahhüt etti

Google Haberlere Abone ol
5. ABD-ASEAN Toplantısı

ANKARA (AA) - Filipinler ve ABD, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) kuruluşunun 50. yıl dönümünde iki ülkenin bölgesel barış, istikrar ve sosyo ekonomik kalkınma için ASEAN çatısında çalışmayı sürdüreceğinin taahhüt edildiği ortak bildiri yayınladı.

Ortak bildiride, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Liderler Zirvesi çerçevesinde Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile bir araya geldiği, liderlerin iki ülke arasında 70 yıllık ortaklığı güçlendirmeye yönelik bağlılıklarını teyit ettiği ifade edildi.

İki ülkenin ASEAN'ın kuruluşunun 50. ve ABD'nin ASEAN ile ilişkilerinin 40. yıl dönümü vesilesiyle Asya-Pasifik bölgesinde barış, istikrar ve sosyo ekonomik kalkınma için Birlik çatısı altında çalışmayı sürdürme taahhüdünde bulunduğu ifade edilen bildiride, tüm sektörlerin refahı için ulusal programlarda insan haklarını ön planda tutma konusunda hemfikir olunduğu kaydedildi.

Bildiride Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programları kınanırken bu ülkeye BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyması, tüm ülke liderlerine de tehditkar programlara karşı seslerini yükseltmeleri, Kuzey Kore ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmeleri çağrısında bulunuldu.

ABD Başkanı Trump'ın, Filipinler'in Marawi kentinde DEAŞ ile bağlantılı teröristlere karşı verilen başarılı mücadeleyi övdüğü, ABD'nin, Marawi'nin eski haline döndürülmesi ve terörizme karşı mücadelede Filipinler'e desteğini sürdürme sözü verdiği, ayrıca tarafların 1951 tarihli Ortak Savunma Anlaşması'na bağlılığı vurgulandı.

Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkların barışçıl çözümünün önemine işaret edilen bildiride, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan insani kriz karşısında her iki liderin, mağdur durumdaki topluluklara ivedilikle insani yardım ulaştırılması çağrısında bulunduğu belirtildi.

Bildiride, Filipinler'in uyuşturucu kaçakçılığına karşı yürüttüğü operasyonlar konusunda tarafların, önleme, yürütme, şeffaf soruşturma ve rehabilitasyon alanlarında tecrübelerini paylaşmaya bağlılığı da kaydedildi.

Yorumlar