49. ASEAN dışişleri bakanları toplantısı

- ABD Dışişleri Bakanı Kerry: - "Rusya ile Suriye konusunda aşama kaydettik" - "Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri sadece bölge açısından değil uluslararası barış ve güvenlikle ilgili de tehdit oluşturuyor"

Google Haberlere Abone ol
49. ASEAN dışişleri bakanları toplantısı

VIENTIANE (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye konusunda Rusya ile ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Laos'un başkenti Vientiane'de devam eden Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) 49. Dışişleri Bakanları Toplantısına katılan Kerry, ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından dile getirilen tereddütlere rağmen Suriye'de "sendeleyen" ateşkesi güçlendirebilecek muhtemel bir askeri işbirliği üzerinde Rusya ile aşama kaydedildiğini söyledi.

Kerry, ağustos ayının başlarında, Suriye halkının hayatlarında ve savaşın gidişatında nasıl değişiklikler yapılabileceğini ele almayı umduğunu belirtti.

Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sürdürmesinin oldukça provokatif ve endişe verici olduğunu söyleyen Kerry, Pyongyang yönetiminin nükleer çalışmalarına son vermemesi durumunda sonuçlarına katlanması gerektiğini bildirdi.

Kerry, Pyongyang yönetiminin nükleer faaliyetlerinin sadece bölge açısından değil uluslararası barış ve güvenlikle ilgili de tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kuzey Kore'nin Tahran yönetiminden öğrenmesi gerekenler olduğuna dikkati çeken Kerry, "Binlerce yıllık tarihiyle güçlü ve gelişmiş" İran'ın ekonomik yaptırımların kaldırılması için nükleer silahlardan vazgeçme kararı aldığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, diğer ülkelerin de bunu yapabileceğini kaydederek, Kuzey Kore'nin kendi silahlarını ve füzelerini geliştirmeye devam eden tek ülke olduğunun altını çizdi.

Kerry, Vientiane'de düzenlenen görüşmelerin neredeyse her seferinde karşılaşılan konulardan birinin de Kuzey Kore'nin provokatif ve endişe verici eylemleri olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, mart ayında kabul ettiği kararla 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye tüm BM üyesi ülkeler tarafından ilave ve genişletilmiş yaptırımlar uygulanması kararı aldığını anımsatan Kerry, uluslararası topluma yaptırımları tam anlamıyla uygulama çağrısı yaptı.

Kerry, nükleersiz bir dünyaya geçişin nasıl olacağı konusunun gündemde olduğuna dikkati çekerek, bunun zor olduğunu ve muhtemelen de hemen gerçekleşmeyeceğini ancak bu yolda atılabilecek adımların olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama, 17 Mayıs'ta son dönemdeki nükleer denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ay başında yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin 27-28 Nisan ve 31 Mayıs'ta başarısız olan balistik füze denemelerini kınayarak bu ülkeye uygulanan yaptırımların artırılabileceği uyarısında bulunmuştu.

ASEAN dışişleri bakanları toplantısına, 10 ülkenin dışişleri bakanlarının yanı sıra Doğu Timor, Papua Yeni Gine ve Norveç'ten delegeler katılırken, 2016 ASEAN Dönem Başkanlığını Laos yürütüyor.

ASEAN, 8 Ağustos 1967'de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur'un katılımıyla kuruldu. Brunei'nin 1984'te, Vietnam'ın 1995'te, Laos ve Myanmar'ın 1997'de ve Kamboçya'nın da 1999'da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10'a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon kişinin yaşadığı ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre kareyi kapsıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında, bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

Yorumlar