400 bin domain 3 ay içinde transfer edilecek

Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından kurulmuş olan ve .tr uzantısını sağlamaya yetkili kurum olan nic.tr üç ay içinde kapanıyor. Burada kayıtlı olan TR uzantılı domainler ise transfer edilecek.

Google Haberlere Abone ol
400 bin domain 3 ay içinde transfer edilecek

Türkçe'ye 'Alan adı' olarak çevrilen "domain" bir web sitesinin fiziksel adresinin karşılığı manasını taşıyor. Normal şartlarda her sitenin kendine ait bir kimliği vardır. Ancak bu kimlik numaraları rakamlardan oluştuğu için akıldı kalması biraz zor. Bu durumda daha akılda kalıcı olması için her siteye bir isim veriliyor. Buna ise "domain" deniyor. Dünya genelindeki alan adı kayıtları ise ICANN tarafından gözetleniyor.

Dünyanın en yaygın uzantısı .com iken ülkelerinde kendine özgür uzantıları oluyor. Türkiye'nin kendine özgü uzantısı ise .tr oluyor. Türkiye'de TR uzantısı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), tarafından sağlanıyordu. 1990 yılında ICANN'dan aldığı uluslararası yetki ile ülkemizin internet bağlantısını sağlaayan ODTÜ, daha sonra kurduğu Nic.TR sistemi ile, '.tr' uzantılı alan adlarını vatandaşlara ve kurumlara sunmaya başladı.

21 Aralık 2018 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile bir anlaşma imzalayan ODTÜ, '.tr' uzantılı alan adları için sahip olduğu yetkiyi BTK'ya devretti.

400 BİN ALAN ADI DEVREDİLECEK

ODTÜ'nün yetki devrinin ardından BTK, 'tr' uzantılı alan adları konusunda tam yetkiye sahip tek kurum oldu. ODTÜ'nün "nic.tr" üzerinden sağladığı hizmetin 3 ay içinde sonlandırılması nedeniyle Türkiye’deki 400 binin üzerinde alan adı 23 Aralık 2019’dan itibaren başka kayıt operatörletine devredilecek. Bu işlemin yaklaşık 3 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.

DOMAİN ALANLAR NE YAPACAK

Türkiye'de 410 bin 419 adet ‘.tr' uzantılı alan adı bulunuyor ve bu alan adlarının çoğunun kaydı nic.tr üzerinden yapılmış durumda.

nic.tr sistemi 3 ay içerisinde tamamen kapanacağı için, bu süreçte ‘.tr' uzantılı alan adlarının yetkili kayıt operatörlerine aktarılması gerekiyor.

nic.tr 2008'de alan adı satışı yapan 11 şirkete ‘.tr' uzantılı alan adı satışı yetkisi vermişti. Geçiş sürecinde, yetki verilen bu firmalar aracılığıyla alan adınızın aktarım işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Yorumlar