'Senfoninin Babası' olarak bilinen, Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiş ünlü Avusturyalı besteci kimdir?

Türkiye Yarışta 24 Mart Cumartesi ipucu sorusu, "Senfoninin Babası' olarak bilinen, Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiş ünlü Avusturyalı besteci kimdir biliyor musunuz?" şeklinde oldu. Türkiye Yarışta'dan yapılan açıklamada bu haftaki ipucunun ünlü mestekarlarla ilgili olduğu belirtildi. Peki Türkiye Yarışta'nın 24 Mart ipucu sorusunun cevabı nedir? İşte cevabı

Google Haberlere Abone ol
'Senfoninin Babası' olarak bilinen, Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiş ünlü Avusturyalı besteci kimdir?

Türkiye Yarışta online bilgi yarışmasının 24 Mart 2019 Pazar günü etabının ipucu sorusu ve cevabı belli oldu.

Türkiye Yarışta'dan yapılan açıklamada, "Senfoninin Babası' olarak bilinen, Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiş ünlü Avusturyalı besteci kimdir biliyor musunuz?" denildi.

Peki, Türkiye Yarışta'nın ipucu sorusunun cevabı nedir?

Türkiye Yarışta 24 Mart ipucu cevabı Franz Joseph Haydn'dir.

Franz Joseph Haydn, 31 Mart 1732 tarihinde Aşağı Avusturya'nın Rohrau kentinde dünyaya geldi.

31 Ağustos 1809 tarihinde hayatını kaybetti.

Türkiye Yarışta online bilgi yarışmasına herkes katılabiliyor.

Haydn, klasik dönemin ünlü Avusturyalı bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. Baba Haydn olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser vermiştir. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'in ve tenör Johann Evangelist Haydn'in erkek kardeşidir.

Profesyonel meslek hayatının büyük bir bölümünde zengin Macar ailesi  Esterházy'nin evinde baş müzisyen olarak yaşamıştır. Orada kaldığı süre içerisinde birçok orkestra ve opera yönetmiştir. Diğer bestecilerinden uzak ve izole bir şekilde yaşam sürmesi ve zamanının müzikal akımlarından özgün çalışmalar sergilemesinden dolayı çok bilinen sözüyle tanımlanır: "Ben dünya'dan ayrıldım, yakınımdaki hiç kimse beni şaşırtamaz ve ıstırap veremez, ve ben de böylece orijinal kalmış olurum."

1797 yılında Kutsal Roma Kralı Franz II için bir beste hazırlamıştır. Yazmış olduğu besteden Avusturyalı Lorenz Leopold Haschka ilham alıp, Gott! erhalte Franz (Tanrı Franz'ı korusun) şiirini yazmıştır. Bu beste Habsburg monarşisi'nin 1918'deki yıkılışına kadar kullanılmış olup, 1. Cumhuriyet (1918 - 1919)'de de kullanılmıştır. 1841'de Alman şair August Heinrich Hoffmann von Fallersleben'in yazdığı Das Lied der Deutschen (Almanlar'ın Şarkısı)'nı bestelemiştir. 1922'de formu değiştirilerek sonradan Almanya'nın millî marşı haline gelmiştir.

Yorumlar