'Filistin Devleti'nin kurulması bölge istikrarının güvencesi olur'

- Filistin Yönetimi Sözcüsü Ebu Rudeyne: - "Filistin'in Arap ülkeleriyle olan iş birliği ve koordinasyonu, bölgenin tamamının geleceğini belirleyecek ve Filistin sorununa adil bir çözüm getirecektir. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulması, bölgede güven ve istikrarın sağlanmasının gerçek güvencesi olacak" - "Filistin Devleti'nin kurulması, Arap dünyasının yaşadığı güvensizlik ve istikrarsızlığın sona ermesini sağlayacaktır. Bu da öncelikleri ve seçenekleri doğru belirlemeyi gerektiriyor. Böylece bölgesel ve uluslararası ciddi ilişkilerin kapıları açılacaktır"

Google Haberlere Abone ol
'Filistin Devleti'nin kurulması bölge istikrarının güvencesi olur'

RAMALLAH (AA) - Filistin Yönetimi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasının bölgede güven ve istikrarın sağlanmasının gerçek güvencesi olacağını bildirdi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Nekse'nin 50. yılı münasebetiyle Filistin resmi haber ajansı WAFA tarafından yayımlanan açıklamasında, "Filistin’in Arap ülkeleriyle olan iş birliği ve koordinasyonu, bölgenin tamamının geleceğini belirleyecek ve Filistin sorununa adil bir çözüm getirecektir. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulması, bölgede güven ve istikrarın sağlanmasının gerçek güvencesi olacak." dedi.

Arap dünyasındaki güvensizlik ve istikrarsızlığa dikkati çeken Ebu Rudeyne, "Filistin Devleti'nin kurulması, Arap dünyasının yaşadığı güvensizlik ve istikrarsızlığın sona ermesini sağlayacaktır. Bu da öncelikleri ve seçenekleri doğru belirlemeyi gerektiriyor. Böylece bölgesel ve uluslararası ciddi ilişkilerin kapıları açılacaktır." ifadelerini kullandı.

Gelecekte Filistin'in varlığının muhafazasının ortak siyasi söylem geliştirilmesiyle sağlanabileceğine dikkati çeken Ebu Rudeyne, "Bölgede halihazırda yaşanan kriz devam etmeyecektir. Dolayısıyla üzerimize düşen en önemli şey, bütün gücümüzü gerçek ve asli mücadeleye hazırlamalıyız. O da özgürlük ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'ni kurma mücadelesidir." şeklinde konuştu.

İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve Golan Tepeleri ile Sina Yarımadası'nı işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, Filistinliler tarafından her yıl "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler, Nekse'yi 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları "Nekbe'nin" (Büyük Felaket) devamı görüyor.

İsrail, 1967'den beri Doğu Kudüs'ü işgal altında tutuyor. İsrail yönetimi, 1980'de şehri doğu ve batı ayrımı yapmadan birleşik başkenti ilan etmesine karşın, şu ana kadar hiçbir ülke Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımadı.

İsrail'le diplomatik ilişkisi olan tüm ülkeler, Tel Aviv'i başkent tanıyarak büyükelçiliklerini buraya açmış durumda.

Yorumlar