38. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi

- Kuveyt Emiri Sabah: "Son 6 ayda acı olaylar yaşadık ve olumsuz gelişmeler oldu. Ancak kardeşlerim KİK liderlerinin hikmetleri sayesinde sakinleşmeyi başardık"

Google Haberlere Abone ol
38. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi

KUVEYT (AA) - Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, anlaşmazlıkların çözümünü sağlayacak mekanizmayı içerecek şekilde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tüzüğünü değiştirme çalışmalarını yapacak komitenin kurulması önerisinde bulundu.

Kuveyt Emiri Sabah, ülkenin güneyinde yer alan Havli vilayetindeki Beyan Sarayı'nda gerçekleştirilen 38. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nin açılış konuşmasında, zirvenin vaktinde yapılmasının, bu oluşuma verdikleri önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar hangi boyuta ulaşırsa ulaşsın KİK'in bunlardan uzak tutulması ve toplantı mekanizmalarında boşluk oluşmaması gerektiğini belirten Sabah, şunları kaydetti:

"Son 6 ayda acı olaylar yaşadık ve olumsuz gelişmeler oldu. Ancak kardeşlerim KİK liderlerinin hikmetleri sayesinde sakinleşmeyi başardık. Umarım bugünkü toplantı da halklarımızın beklenti ve ümitlerini karşılayacak olan bu rolü sürdürmeye destek mahiyetinde olacaktır."

Sabah, anlaşmazlıkların çözümünü sağlayacak mekanizmayı içerecek şekilde KİK tüzüğünü değiştirme çalışmalarını yürütecek komitenin oluşturulması önerisinde bulundu.

Suriye krizine de değinen Kuveyt Emiri Sabah, "Uluslararası çabalara rağmen Suriye'deki insani felaket devam ediyor. Söz konusu yıkıcı çatışmaların sona ermesi için yapılan toplantı ve müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasını umuyoruz." dedi.

- "Yemen'de siyasi çözüm tek yoldur"

Yemen kriziyle ilgili olarak Husileri siyasi çözüm çağrılarına uymaya davet eden Sabah, "Yemen'de siyasi çözüm tek yoldur. Bu yönde koalisyon güçlerinin Yemen'de insani yardımların yanı sıra meşru hükümete verdiği siyasi, ekonomik ve askeri destekleri takdir ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sabah, Ortadoğu barış sürecine ilişkin ise "Dondurulan bu sürecin uluslararası toplum tarafından harekete geçirilmesini umuyorum. Böylece Arap barış girişimi ve uluslararası kararlar doğrultusunda bölgesel ve küresel istikrarı destekleyecek kapsamlı barış anlaşmasını elde etmiş olalım." diye konuştu.

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'tan zarar gören bölgelerin yeniden imarına destek için Şubat 2018'de düzenlenmesi planlanan kongreye katılmanın önemine işaret eden Sabah, İran ile ilişkiler konusunda da şunları söyledi:

"İran'ın bölgedeki davranışlarının hâlâ ülkeler arası ilişki kurallarını ihlal etme mahiyetinde olması bizler için endişe kaynağıdır. Bu kurallara bağlılık tamamen yerine getirilmediği sürece istikrar sağlanmayacaktır."

- Zirveye sadece iki lider katıldı

Kuveyt'teki toplantı, KİK'in 1981'deki kuruluşundan bu yana gerçekleşen "temsil düzeyi en düşük zirve" özelliğini taşıyor. Zirvede devlet başkanı olarak sadece Kuveyt Emiri Sabah ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani yer alırken, Umman'ı ise Bakanlar Kurulundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said temsil ediyor.

Umman Sultanı Kabus bin Said 2011 yılından bu yana KİK zirvelerine katılmadığı için söz konusu durum Umman açısından olağan kabul ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Bahreyn'den de zirveye devlet başkanı düzeyinde katılım gerçekleşmedi.

Körfez'de patlak veren krizin gölgesinde gerçekleşen toplantıda Suudi Arabistan'ı Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Bahreyn'i Başbakan Yardımcısı Muhammed bin Mübarek Al Halife, BAE'yi ise Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş temsil ediyor.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri Körfez bölgesinde krize yol açmıştı. Kuveyt ise bu krizde ara bulucu bir rol üstlenmişti.

Yorumlar