35 kilo verdi karaciğer nakli yapıldı

- Yaklaşık 2 yıl önce siroz teşhisi konulan ve gittiği hastanelerde kilosu nedeniyle nakil için olumsuz yanıt alan Kartal'a, zayıflama tedavisi gördüğü UÜ'de 140'dan 105 kilograma düşmesinin ardından karaciğer nakli yapıldı - UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaya: - "Biz, hastaya 30-40 kilo vermesi durumunda kendisine nakil yapabileceğimizi ifade ettik. O da irade gösterdi, uğraştı, çalıştı ve dediğimiz kadar zayıfladı. Biz de onu karaciğer nakil listesine aldık. Başarılı bir nakil oldu. Şu anda sağlığına kavuştu. Gelecek iyi günler onu bekliyor"

Google Haberlere Abone ol
35 kilo verdi karaciğer nakli yapıldı

BURSA (AA) - Fazla kiloları yüzünden gittiği hastanelerde nakil yapılamayan karaciğer hastası Seyfettin Kartal, Uludağ Üniversitesinde (UÜ) doktorların yardımıyla 35 kilo verdikten sonra gerçekleştirilen nakille sağlığına kavuştu.

UÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşık 2 yıl önce siroz teşhisi konulan 54 yaşındaki Kartal, Türkiye'nin çeşitli hastanelerine nakil için başvursa da kilosu nedeniyle her seferinde olumsuz yanıt aldı.

Son olarak UÜ'ye başvuran ve öncelikle gastroenteroloji kliniğinde zayıflama tedavisi gören Kartal, 140'dan 105 kilograma düştü. Ardından Kartal'a UÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya tarafından karaciğer nakli yapıldı.

Kaya, hastada şişmanlığa bağlı olarak siroz geliştiğini belirtti. Hastanın vücut kitle endeksinin 40'a yakın olduğunu aktaran Kaya, "Biz, hastaya 30-40 kilo vermesi durumunda kendisine nakil yapabileceğimizi ifade ettik. O da irade gösterdi, uğraştı, çalıştı ve dediğimiz kadar zayıfladı. Biz de onu karaciğer nakil listesine aldık. Başarılı bir nakil oldu. Şu anda sağlığına kavuştu. Gelecek iyi günler onu bekliyor." dedi.

- "Halen şoktayım inanamıyorum"

Ameliyatın ardından kendisini çok iyi hissettiğini vurgulayan Kartal, şunları söyledi:

"Bu hastalık, 2015'te çıktı, bir de mide kanaması geçirdim. Kiloya bağlı karaciğer yağlanması oldu. Alkol de kullanıyordum. Kilo ve alkol, bu hastalığı tetikledi. Bu duruma geldik. Ameliyat için İstanbul'a gittik fakat olumsuz yanıt aldık. 'Sizi bu kilo ile ameliyat edemeyiz' dediler. Sonra UÜ'ye geldik. Ekrem hoca bana 'Zayıflarsan seni ameliyat ederiz' dedi. Gastroenteroloji bölümünde 35-40 gün tedavi gördüm ve 105 kiloya düştüm. Bundan 3 gün sonra hastaneden arandım, 'Size uygun karaciğer bulundu' dediler. Ameliyattan sonra 10 gün geçti. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Eskiye göre çok çok iyiyim. Allah bize bu günleri gösterdi, beni tekrar hayata döndürdü. Ekrem hocama da çok teşekkür ederim. İnsanlara tavsiyem, kesinlikle kilo versinler ve alkolü bıraksınlar."

Hastanın eşi Nefise Kartal da eşinin kilolu olması nedeniyle her gittikleri yerde sorun yaşadıklarına dikkati çekerek "Eşim hastayken çok sıkıntılar çektik. Halen şoktayım, inanamıyorum. Çok mutluyuz, şimdi her şey iyi gidiyor." dedi.

Yorumlar