"Türkiye'de 2 milyar 150 milyon liralık oyuncak satılmasını bekliyoruz"

- PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu: - "Oyuncak sektörünün hızlı büyüyen ve potansiyeli olan bir pazar. Geçen yıl Türkiye'de 2 milyar liralık oyuncak satıldı. Bu yıl ise Türkiye'de 2 milyar 150 milyon liralık oyuncak satılmasını bekliyoruz" - "Geçen yıl kız çocuklar için en çok satan oyuncak bebek, erkek çocuklar için ise klasik plastik kamyon oldu. Teknoloji ilerlese ve dijital dünyadaki oyunlar ağırlık kazansa da geleneksel oyuncaklar popülerliğini sürdürüyor" - "(2017'de) Oyuncak üretimi 2016'ya göre yüzde 5 artarak 173 milyon dolara yükseldi" - "Geçtiğimiz yıl ülkemizin toplam oyuncak ihracatı 2016'ya göre yüzde 5,1 artışla yaklaşık 35 milyon dolar oldu. 2018 hedefimiz 37 milyon dolar"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'de 2 milyar 150 milyon liralık oyuncak satılmasını bekliyoruz"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, "Oyuncak sektörünün hızlı büyüyen ve potansiyeli olan bir pazar. Geçen yıl Türkiye'de 2 milyar liralık oyuncak satıldı. Bu yıl ise Türkiye'de 2 milyar 150 milyon liralık oyuncak satılmasını bekliyoruz." dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Eroğlu, oyuncakların çocukları eğlendirirken fiziksel ve psikolojik gelişimleri, sosyalleşmeleri açısından çok büyük öneme sahip olduğun söyledi.

Çocukların oyuncakla yaşamı deneyimlediğini, yaşam oyununun ilk provalarını oyuncaklarla yaptığını dile getiren Eroğlu, zaman içinde birtakım farklılıklar ortaya çıksa da oyuncakların çocukların yaşamındaki yerinin değişmediğini aktardı.

Eroğlu, dünyada oyuncak sektörünün iki gruba ayrıldığını kaydederek, birincisinin geleneksel oyuncaklar, diğerinin ise elektronik ve bilgisayar oyunlarından oluşan dijital oyuncaklar olduğunu bildirdi. Eroğlu, yeni trendin bu ikisini birleştiren yeni platformlar olduğunu anlattı.


- "2017'de 173 milyon dolarlık 21 ton oyuncak üretildi"


Eroğlu, Türkiye'de oyuncak sektörünün hızla geliştiğini belirterek, geçen yıl oyuncak üretiminin 2016'ya göre yüzde 5 artarak 173 milyon dolara yükseldiğini, miktar bazında üretimin ise yüzde 7,6 artışla 21 bin tona ulaştığını söyledi.

Bu yıl toplam oyuncak üretimi hedefinin 182 milyon dolar olduğunu aktaran Eroğlu, plastik oyuncak kısmındaki üretim hedefinin 131 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Üretimin yüzde 70'inin plastik oyuncaklardan oluştuğunu dile getiren Eroğlu, 2017'de yüzde 8 artışla 124,8 milyon dolarlık plastik oyuncak üretildiğini, miktar bazında üretimin yüzde 17 yükselişle 16 bin ton olduğunu aktardı.

Eroğlu, bu yıl 131 milyon dolarlık plastik oyuncak üretilmesini beklediklerini, oyuncak sektörünün hızlı büyüyen ve potansiyeli olan bir pazar olduğunu kaydederek, "Sadece 2017 yılında Türkiye'deki oyuncak tüketimi 2 milyar lira. Yani geçen yıl Türkiye'de 2 milyar liralık oyuncak satıldı. Bu yıl ise Türkiye'de 2 milyar 150 milyon liralık oyuncak satılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Geçen yıl satılan Türkiye'de satılan oyuncakların yüzde 73'ünü ithal olduğunu aktaran Eroğlu, yüzde 27'sinin ise yerli üretim olduğunu bildirdi.

Türkiye'de en çok satılan oyuncaklar hakkında bilgi veren Eroğlu, "Geçen yıl kız çocuklar için en çok satan oyuncak bebek, erkek çocuklar için ise klasik plastik kamyon oldu. Teknoloji ilerlese ve dijital dünyadaki oyunlar ağırlık kazansa da geleneksel oyuncaklar popülerliğini sürdürüyor. Kızlar bebekten, erkekler kamyondan vazgeçmiyor." açıklamasında bulundu.

Eroğlu, dünya genelinde de bu durumun benzerinin yaşandığını ifade etti.


- "En çok Fransa, Çin ve Irak'a oyuncak satıyoruz"


Eroğlu, çocukların gelişimlerine katkı sağlayacak, sağlıklı, güvenli, kaliteli oyuncaklarla oynamasını önemsediklerini belirterek, oyuncağa erişimin bir ülkenin gelişmişliğinin de göstergesi olduğunu, bu yüzden yerli oyuncak sanayisinin gelişmesinin önem arz ettiğini söyledi.

Türkiye'de Avrupa standartlarında üretim yapan pek çok firma bulunduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:


"Geçtiğimiz yıl ülkemizin toplam oyuncak ihracatı 2016'ya göre yüzde 5,1 artışla yaklaşık 35 milyon dolar oldu. İhraç edilen oyuncakların yüzde 90'ı ise plastik oyuncaklardan oluştu. Bu yılki ihracat hedefimiz 37 milyon dolar. Bugün ağırlıkla İstanbul'da olmak üzere 67 firmamız plastik oyuncak üretiyor. 2017 yılındaki 31,4 milyon dolarlık plastik oyuncak ihraç ettik. Bu yılki hedefimiz 33 milyon dolar. Geçen yılki ihracatın yüzde 9,4'ü Fransa'ya yapıldı. Fransa'dan sonra en çok ihracat yapılan diğer ülkeler Çin, Irak, Polonya ve Yunanistan olarak sıralandı. Dünya oyuncak üretiminin lideri Çin'e bile plastik oyuncak satıyoruz."

Eroğlu, ithalat rakamının ihracatın çok üzerinde olduğunu ve geçen yıl 392,1 milyon dolarlık oyuncak ithalatının gerçekleştiğini, bu yılki beklentilerinin 396 milyon dolar olduğunu belirterek, yerli üretimin yaygınlaştırılması ve artırılması gerektiğini vurguladı.

Plastik oyuncak sektörünün ithalatının 294,1 milyon dolar olduğunu dile getiren Eroğlu, bu yıl ise söz konusu rakamın 297'ye ulaşmasını beklediklerini bildirdi.


- "Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz"


Eroğlu, Türkiye'nin oyuncak sektöründe her geçen gün daha iyiye gittiğini belirterek, "Ürün kalitemizin Avrupa standartlarında olması, Avrupa pazarına yakınlığımız ve taleplere kısa sürede yanıt verebiliyor olmamız, Çin ürünlerine duyulan güvensizlik, yerli oyuncak sanayimizin Çin'e karşı en büyük avantajlarımızı oluşturuyor. Ayrıca Çin'de işgücü artık eskisi kadar ucuz değil." dedi.

PAGEV Yerli Oyuncak Komitesi ile yerli oyuncak sanayisinin geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Eroğlu, ekonomiye ve istihdama katkısı kadar kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve ülkenin dünya çapında tanıtılmasının oyuncaklarla mümkün olduğunu söyledi.

Eroğlu, tasarıma ve Ar-Ge'ye yapılacak yatırımlarla oyuncak sanayisinin bugünkü seviyelerin çok üzerine çıkabilecek potansiyeli barındırdığını dile getirerek, "Önemli bir proje de Düzce'de kurulması planlanan Oyuncak OSB. PAGEV olarak bu konuda öncü bir rol üstlendik. Düzce'de Gümüşova ilçesinde kurulacak Oyuncak OSB için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, PAGEV, Düzce Üniversitesi ve Düzce Sanayi ve Ticaret Odası arasında iş birliği protokolü imzalanmış durumda. Oyuncak OSB 2 bin kişiye de istihdam sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar