"Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi ihracatımızı katlayacak"

- DEİK Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Toprak: - "Mısır ile ekonomik ilişkilerin normalleşmesi durumunda mevcut 2,7 milyar dolarlık ticaret hacmi 2 katına çıkarak 5 milyar doları aşar" - "İlişkilerin normalleşmesi Türkiye'nin, hem Arap coğrafyasına hem de Afrika ülkelerine olan ihracatını artıracak" - "Sağlık, eğitim, otomotiv, gemi inşası, inşaat malzemeleri alanında Mısır'da anormal şekilde potansiyel var. Bunlar bizim çok iyi bildiğimiz konular"

Google Haberlere Abone ol
"Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi ihracatımızı katlayacak"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, Mısır ile ekonomik ilişkilerin normalleşmesi durumunda 2,7 milyar dolarlık ticaret hacminin hemen 2 katına çıkarak 5 milyar doları aşacağını bildirdi.

Toprak, 4 yıl aradan sonra Kahire'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed el-Vekil'in katılımıyla düzenlenen Türk-Mısır İş Forumu sonrası ekonomik gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Geçen yıl kasım ayının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumuna Mısırlı iş adamlarını da davet ettiklerini anımsatan Toprak, bu toplantıya Mısırlı iş adamlarının kısıtlı sayıda katıldığını söyledi.

Bu katılımla ilişkilerin başladığını ve sonrasında Kahire'de Türk-Mısır İş Forumu düzenlendiğini dile getiren Toprak, kendilerinin de Mısır'da iş dünyası ve bazı bakanlık yetkilileriyle çeşitli temaslarda bulunduklarını, görüşmelerin çok sıcak geçtiğini anlattı.


- "İki ülke iş adamları iş yapmak için istekli"


Toprak, iki ülke iş adamlarının iş yapmak için çok istekli olduğunun altını çizerken bunun için gerekli zaman ve zemine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Bir süredir ertelenen ziyaretlerin 2017 yılında karşılıklı olarak tekrar takvime alındığını ve ziyaretlerde hareketlenme başladığını dile getiren Toprak, DEİK olarak 27-28 Nisan'da Antalya'da "Afrika Tarım Zirvesi" gerçekleştirileceğini, bu zirveye pek çok Mısırlı iş adamının katılacağını kaydetti.

Toprak, "Haziranda konsey olarak İstanbul'da geniş katılımlı bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Aynı şekilde ekim ayında da Süveyş Kanalı ve organize ihtisas bölgeleri projelerini yerinde gözlemleyebileceğimiz pek çok sektörden ilgili firma yetkililerimizin de katılacağı bir heyet Mısır'a davet edildi." diye konuştu.



- "Mısır, Afrika'da en çok ticaret yaptığımız ülke"


Toprak, Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin ve ekonomik ilişkilerin 2000'li yılların başından itibaren sürekli yükseldiğini anımsatarak, iki ülke arasında kriz başlamadan önce ticaret hacminin yıllık 5 milyar dolara kadar ulaştığı bilgisini verdi.

Türkiye'nin Mısır'a ihracatının 2015'te yüzde 5 gerileme ile 3,1 milyar dolara, 2016'da ise yüzde 12,7 düşüşle 2,7 milyar dolara gerilediğini belirten Toprak, Mısır'dan ithalatın ise 2016'da, bir önceki yıla oranla yüzde 19 artışla 1,4 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Toprak, "Tüm bunlara rağmen Mısır bizim Afrika'da en çok ticaret yaptığımız ülke. Petrol yağları, demir-çelik, motorlu taşıtlar, plastik ve mamuller, altın madeni gibi ürünler alıyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Mısır'da 2 milyar dolarlık Türk yatırımı var"


Toprak, Türk hazır giyim ve konfeksiyoncuların Mısır'da 2 milyar dolarlık yatırımının bulunduğunu belirterek, bu yatırımın 40'ının büyük olmak üzere toplamda 200 Türk şirketi tarafından yapıldığını bildirdi.

Mısır'ın toplam konfeksiyon ihracatının 1 milyar 200 milyon dolar olduğu bilgisini veren Toprak, bunun yüzde 30'unu Türk firmalarının yaptığını vurguladı.

Toprak, Mısır için Türk yatırımcıların hiç azımsamayacak şeyler yaptığının altını çizerek, "Mısır'da en çok istihdam sağlayan yabancı ülke Türkiye. En az 75 bin kişi çalıştırıyor. Kendi iç pazarlarında da 5-6 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratmış durumdalar." dedi.

Türklerin Tekstilin yanı sıra otomotiv, bankacılık, cam sanayisi, soda külü, inşaat, enerji, işlenmiş yiyecek ve ev aletleri gibi sektörlerde de yatırımlarının bulunduğunu dile getiren Toprak, "Sağlık, eğitim, otomotiv, tekstilin ham maddesinin işlenmesi, gemi inşası, inşaat malzemeleri alanında Mısır'da anormal şekilde potansiyeli var. Ve bunlar bizim çok iyi bildiğimiz konular. İlişkiler sıklaşırsa Mısır'da yapacağımız çok iş var" diye konuştu.


- "Mısır hem Arap ülkelerine hem de Afrika'ya açılan kapı"


Toprak, ilişkilerin normalleşmesi durumunda mevcut 2,7 milyon dolarlık ticaret hacminin hemen 2 katına çıkarak 5 milyar doları aşabileceğini belirterek, burada Türkiye'nin ihracatının daha fazla artacağını bildirdi.

Başkan Toprak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mısır bir defa Arap Ligi'nde. Arap ülkelerine ticarette büyük avantajlar var. Aynı zamanda Afrika Birliği'nin içinde . Afrika ülkeleri ile ticarette Mısır'ın avantajları var. Biz mesela Afrika ülkesine malı gönderirken karşı taraf bizden gümrük vergisi alırken Mısır'dan giden maldan almıyor. Bizim iş adamlarımız ya Mısır'ın üzerinden malları göndermeli, ya da Mısır'da yatırım yapıp oradan bu pazarlara girmeli. Mısır bizim için bir taraftan Arap pazarına, bir taraftan da Afrika pazarına açılan önemli bir kapı. ABD ile Mısır arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasına göre Mısır, ABD'ye yaptığı ihracatta gümrük vergisi ödemiyor. Zaten Mısır'da tekstil alanında yatırım Türklerin ana amaçlarından birisi."

Toprak, Mısır ile ekonomik ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye'nin hem Arap coğrafyasına hem de Afrika ülkelerine olan ihracatını artıracağını vurguladı.


- "Mısır ekonomisi biraz rahatladı"


Toprak, Mısır hükümeti IMF ile 3 yıl içerisinde geri ödemek koşuluyla 12 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladığını belirterek, anlaşma gereği döviz kurlarını sabitten dalgalıya çevirdiklerini, serbest piyasa ekonomisine girmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu durumun yabancı yatırımcıların lehine olduğunu dile getiren Toprak, Mısır pazarının alınan kredi sonrası biraz daha rahatladığını bildirdi.

Toprak, iki ülke arasında 2012'de imzalanan "Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına ilişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı"nın Mısır tarafından askıya alındığını kaydederek, "Bu konuda gelişme var. Bu anlaşmanın tekrar yürürlüğe girmesi ihracatımızın artmasını ve daha uygun maliyetlerle ihracat yapmamız açısından daha iyi olacak." dedi.

Yorumlar