"Küresel Isınma ve Biyolojik Çeşitliliğe Etkileri" konferansı

- Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümünden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Işık: "Biyolojik çeşitlilik bozulursa ekolojik hizmetler yerine getirilemeyecek, beslenme zinciri ve canlılar arası dengeli ilişkiler bozulacak" - "Bu süreçte insan türü de dahil tüm canlı türleri zarar görecek, hatta bazılarının nesli zamanla tükenecek"

Google Haberlere Abone ol
"Küresel Isınma ve Biyolojik Çeşitliliğe Etkileri" konferansı

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümünün emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kani Işık, biyolojik çeşitliliğin bozulması durumunda beslenme zinciri ve canlılar arası dengeli ilişkilerin de bozulacağını belirterek, "Bu süreçte insan türü de dahil tüm canlı türleri zarar görecek, hatta bazılarının nesli zamanla tükenecek." dedi.

Işık, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından fakültenin salonunda düzenlenen "Küresel Isınma ve Biyolojik Çeşitliliğe Etkileri" konferansında, küresel ısınmanın öneminin yeterince kavranamadığını söyledi.

Küresel ısınmanın son 100 yıldan beri gittikçe yükseldiğini vurgulayan Prof. Dr. Işık, özellikle fosil yakıtların kullanılmasının atmosfere yüksek miktarda sera gazı bırakılmasına neden olduğunu dile getirdi.

Atmosferdeki sera gazlarının etkisiyle önce küresel düzeyde sıcaklıklar arttığını aktaran Işık, buzulların eridiğini, deniz seviyesinin yükseldiğini, deniz suyunun ısındığını, deniz ve okyanus akıntılarının zayıfladığını, suların asitlik derecesinin arttığını bildirdi.

Bu süreçlerin yerel ve küresel ölçeklerde iklim değişikliğine yol açtığına dikkati çeken Kani Işık, bu değişim nedeniyle pek çok canlı türünün yaşama ortamlarının bozulup yok olduklarını ifade etti.

Işık, biyolojik çeşitliliğin yerkürede yaşayan canlılar için yaşamsal önemde hizmetler yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Soluduğumuz oksijenin üretilmesinden meyve çiçeklerinin tozlaşmasına, değişik hastalıkların önlenmesinden toprağın verimli hale gelmesine kadar çevremizdeki süreçlerin ve olayların çoğu, bu ekolojik hizmetler sayesinde devam etmekte. Kısacası, biyolojik çeşitlilik bozulursa ekolojik hizmetler yerine getirilemeyecek, beslenme zinciri ve canlılar arası dengeli ilişkiler bozulacak. Bu süreçte insan türü de dahil tüm canlı türleri zarar görecek, hatta bazılarının nesli zamanla tükenecek. Son 200 yıllık zaman dilimi içinde nesli tükenen türlerin sayısı, insan türü ortaya çıkmadan önceki son 200 milyon yıllık zaman diliminden kat kat fazla olduğu tahmin ediliyor."

Konferansa Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Aksoy, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Bulut ve akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Yorumlar