"Batı Erdoğan'ın güçlü kişiliği nedeniyle sistem değişikliğinden çekiniyor"

- Faslı araştırmacı ve Türkiye uzmanı Bevenu: "Erdoğan'a ve ülkenin gücünü artıracak sistem değişikliğine karşı çıkmalarının sebebi, Türkiye'nin ekonomik büyümesinden rahatsız olmalarıdır" "Türkiye'nin ekonomik gücü Batı'yı korkutuyor. Onlara göre, gelişen güçlü ekonomi onları tehdit ediyor" - Faslı araştırmacı Prof. Dr. Karaki: "Batı, Erdoğan'ın güçlü kişiliği nedeniyle sistem değişikliğinden çekiniyor. Yeni sistem, onun bölgesel ve uluslararası meselelerde daha fazla etkin olmasını sağlayacaktır" - Mısır Sivil Savunma Çalışmaları ve Askeri İlişkiler Stratejik Diyalog Forumu Başkanı Süleyman: "Şu andaki sistemde, cumhurbaşkanı ülke için sadece bir sembolden ibaret ve hiçbir etkisi yok. Bundan dolayı, Türkiye'nin yeni bir sisteme geçmesi çok daha iyidir" "Avrupa, kendisine rakip olacak yeni bir güç doğmasını istemez. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik sistemini geliştirmesi, uluslararası ve bölgesel ilişkilerini iyileştirmesi ve sanayi devletine dönüşmesi, ülkenin hızlı bir şekilde ilerlediğini gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
"Batı Erdoğan'ın güçlü kişiliği nedeniyle sistem değişikliğinden çekiniyor"

RABAT/KAHİRE (AA) - KHALİD MEJDOUP/REBİİ ES-SUKKERİ - Faslı ve Mısırlı uzmanlar, Avrupa'nın Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı çıkma sebebinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü kişiliği ve Türkiye'nin ekonomik gücü olduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar, bazı Avrupa devletlerinin kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak örnek bir Türkiye'den çekindiklerini, bu yüzden ülkenin gücünü artıracak olan anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni istemediklerini belirtiyor.

AA muhabirine konuşan Faslı araştırmacı ve Türkiye uzmanı İdris Bevenu, söz konusu rahatsızlığın sebebini bazı Avrupa ülkelerinin ekonomik gerileyişi karşısında, Türkiye'nin ekonomik olarak büyümesi şeklinde değerlendirirken, "Erdoğan'a ve ülkenin gücünü artıracak sistem değişikliğine karşı çıkmalarının sebebi, Türkiye'nin ekonomik büyümesinden rahatsız olmalarıdır." dedi.

Bevenu, Türkiye'nin kültürel, ekonomik ve toplumsal açıdan gelişmesi ve 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinin, referandum ile beraber gelen bu saldırıların sebebi olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin ekonomik gücü Batı'yı korkutuyor. Onlara göre, gelişen güçlü ekonomi onları tehdit ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, Rusya ve Çin ile yakınlaşmasının da Avrupa'yı rahatsız ettiğini belirten Bevenu, "Fransa, Almanya ve İngiltere Avrupa Birliğinin yapısını yansıtıyor. İngiltere'nin AB'den çıkacak olması ve Berlin'in mülteciler sebebiyle zorda kalması, Avrupa ülkelerinin uluslararası gelişmeler ve Türkiye ile ilişkilerinde olumsuzluklar yaşamasının ana faktörleridir." ifadelerini kullandı.

- "Batı, Erdoğan'ın güçlü kişiliğinden çekiniyor"

Medya ve Haberleşme Yüksek Enstitüsünden Faslı araştırmacı Prof. Dr. Muhammed el-Karaki de Batı ülkelerinin Türkiye'nin iç işlerine karışmaya hakkı olmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Batı, Erdoğan'ın güçlü kişiliği nedeniyle sistem değişikliğinden çekiniyor. Yeni sistem, onun bölgesel ve uluslararası meselelerde daha fazla etkin olmasını sağlayacaktır. Bazı ülkeler Erdoğan'ın öne çıkan karizmatik özelliğinden dolayı, daha fazla hakka sahip olmasını istemiyor. Çünkü bu, bölgesel denklemlere ve uluslararası meselelere de yansıyacaktır."

Mısır ordusundan emekli Sivil Savunma Çalışmaları ve Askeri İlişkiler Stratejik Diyalog Forumu Başkanı Adil Süleyman ise anayasa değişikliğinin, Türkiye'nin yönetilmesi ve meselelerini çözme konusuna daha fazla güç katacağını kaydederek, "Şu andaki sistemde, cumhurbaşkanı ülke için sadece bir sembolden ibaret ve hiçbir etkisi yok. Bundan dolayı, Türkiye'nin yeni bir sisteme geçmesi çok daha iyidir." görüşünü dile getirdi.

Süleyman, parlamenter sistemin mecliste görüş ayrılıkları oluşturarak, ülkeyi zayıf duruma düşürdüğünü ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, ülkeyi birçok alanda daha güçlü kılacağını vurguladı.

Avrupa'nın Erdoğan'a saldırmasını eleştiren Süleyman, yeni sistemle Türkiye'nin batı ülkeleriyle yarışabileceğini belirtti. Süleyman, "Avrupa, kendisine rakip olacak yeni bir güç doğmasını istemez. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik sistemini geliştirmesi, uluslararası ve bölgesel ilişkilerini iyileştirmesi ve sanayi devletine dönüşmesi, ülkenin hızlı bir şekilde ilerlediğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Emekli Tümgeneral ve askeri uzman Muhammed Ali Bilal, Erdoğan'ın yeni sistem ile ülke içinde büyük reformlar gerçekleştirebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye, büyük bir devlet ve Ortadoğu'daki rolü de büyük olduğu için bu düzenlemeler çok önemli. Ayrıca bu değişiklikler Türkiye'nin ayağa kalkmasını ve büyük devletler arasına girmesini sağlayacaktır."

Yorumlar