"Amacımız Türkiye ile Güney Afrika ticaretini 5 milyar dolara çıkarmak”

- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: - "Amacımız bunu (Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacmini) 3 milyar dolara, orta vadede de 5 milyar dolara çıkarmak” - "Türkiye'nin her alanda iyiye gitmesi, eğitimin de iyiye gittiğinin göstergesidir" - "İnşallah Türkiye-Güney Afrika ilişkileri her alanda daha ileri seviyeye gidecektir"

Google Haberlere Abone ol
"Amacımız Türkiye ile Güney Afrika ticaretini 5 milyar dolara çıkarmak”

JOHANNESBURG (AA) - ÖMER KILIÇ - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacminin 1 milyar doları geçtiğini belirterek, "Amacımız bunu 3 milyar dolara, orta vadede de 5 milyar dolara çıkarmak.” dedi.

Bakan Yılmaz, AA muhabirine Güney Afrika temaslarını değerlendirdi. Güney Afrika'ya Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için geldiklerini ifade eden Bakan Yılmaz, “Güney Afrika, Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda ilişkilerini geliştirmek istiyor." dedi.

Yüksek öğrenimden ve eğitimden sorumlu bakanlar ve Ticaret ve Sanayi Bakanı ile görüşmeler yaptığını anlatan Yılmaz, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacminin 1 milyar doları geçtiğini belirterek, "Amacımız bunu 3 milyar dolara, orta vadede de 5 milyar dolara çıkarmak.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Güney Afrika Devlet Başkanı Jocab Zuma ile de görüştüklerine dikkati çekerek, "Güney Afrika Devlet Başkanı Jocab Zuma, Türkiye ile ilişkileri her anlamda geliştirmek istediğini, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmek istediğini, özel bir ziyaret için İstanbul'a geleceğini ve Türkiye’yi bölgesinde duruşu bakımından gıpta ve hayranlıkla izlediğini ifade etti." diye konuştu.

Türkiye'nin, eğitimde dünyada birçok ülkeden çok daha ileri seviyede olduğunu dile getiren Yılmaz, Güney Afrika'nın, Türkiye'nin eğitim alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediğini söyledi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin her alanda daha iyiye gittiğini vurgulayarak, "Bunlara eğitim de dahil. Zaten eğitim kötüye gidince her alan kötüye gider. Türkiye'nin her alanda iyiye gitmesi, eğitimin de iyiye gittiğinin göstergesidir." dedi.

Türkiye'nin, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi, satın alma paritesi bakımından da dünyanın 13'üncü sırasında yer aldığını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ama bununla yetinmiyoruz. Nasıl olur da dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebiliriz, 2023’te milli geliri 2 trilyon dolara, ihracatını 153 milyar dolardan 500 milyar dolara nasıl çıkartabiliriz diye arayış içerisindeyiz. Bunu bilgi ekonomisiyle, kaliteli ve fırsat eşitliğini sağlamış bir eğitimle yapacağımızı biliyorum. İnşallah çok mesafe aldık bu alanda, bundan sonrada bu doğru yolda ilerleyeceğiz."

Güney Afrika’da Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Maarif Vakfının projeler hayata geçirmeye çalıştığını belirten Bakan Yılmaz, "Görüşmelerimizde Maarif Vakfı ile Türkiye’nin eğitim tecrübelerini hayata geçirmek için bir eğitim kurumu açacağımızı ifade ettik. Her alanda kendileri bu eğitim kurumlarına yardımcı ve destek olacaklarını söylediler. İnşallah Türkiye-Güney Afrika ilişkileri her alanda daha ileri seviyeye gidecektir." şeklinde konuştu.

Yorumlar