"32. İSEDAK Toplantısı" İstanbul'da başladı

- İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı, "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı" ile bugün İstanbul'da başladı

Google Haberlere Abone ol
"32. İSEDAK Toplantısı" İstanbul'da başladı

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı, "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı" ile bugün İstanbul'da başladı.

Bugün yüksek düzeyli uzmanların görüşmeleri ve toplantıları ile start verilen etkinliğin Bakanlar toplantısının açılışı 23 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Verilen bilgiye göre, bu yılki toplantının önemli gündem maddelerinden birini toplam büyüklüğü 2015 itibariyle 2 trilyon dolar seviyesine ulaşan, potansiyel büyüklüğü 7 trilyon dolar olarak tahmin edilen İslami Finans sektörünün İslam ülkelerinde geliştirilmesi ve bunun için gerekli çalışmalar oluşturuyor.

Aktiviteleri Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen toplantıya 57 üye ve 5 gözlemci ülke heyetlerinin yanı sıra ilgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İSEDAK'ın İslam ülkeleri arasında ticareti artırmaya yönelik en önemli projesi olan İİT üyesi ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) operasyonel hale gelmesi için çalışmalar devam ediyor. Hukuki zemini tamamlanan tercihli ticaret rejiminin önümüzdeki dönemde fiilen işlerlik kazanması bekleniyor.

1981 yılında Mekke/Taif'te düzenlenen 3. İslam Zirve Konferansı tarafından kurulan, 1984 yılında Kazablanka'da gerçekleştirilen 4. İslam Zirve Konferansı'nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının İSEDAK Daimi Başkanlığını üstlenmesiyle operasyonel hale gelen ve aynı yıl Bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştiren İSEDAK, 57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletler’den sonra en fazla üyeye sahip uluslararası platform özelliğini taşıyor.

Komite, kurulduğu günden bu yana üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek için çaba sarf ediyor. 13. İslam Zirvesi Toplantısı 10-15 Nisan 2016 tarihlerinde İİT Üyesi Ülkeler Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Söz konusu Zirve ile beraber İİT’nin zirve dönem başkanlığı Türkiye'ye geçmişti.

Yorumlar