3. Turizm Şurası Bakanlar Oturumu

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: "Etkili istihdam teşviklerinin devreye sokulması ile ilgili şu anda bir değerlendirme aşamasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliğinin hem devamı niteliğinde olacak hem de daha güçlü sonuçlara ulaşma anlamında teşvik uygulamalarımızda bazı farklı modellere doğru seçenekleri arttırma çalışması içerisindeyiz" - "İşbaşı eğitim programlarımızın süresiyle ilgili turizm sektöründen ve farklı sektörlerden de çok ciddi talepler geliyor. Şu an revizyon çalışması yaptığımız konulardan birisi. Süresini tekrardan uzatmayı planlıyoruz" - "Turizm ve otelcilik bölümlerinden mezun olanlar için bölümlerde Avrupa mesleki yeterlilik çerçevesine uygun olarak oluşturulan meslek standartları ve yeterliliklere uyumlu bir eğitim verilmesini, alınan diplomanın da yeterlilik belgesi olarak geçerliliğinin olmasını sağlayacağız"

Google Haberlere Abone ol
3. Turizm Şurası Bakanlar Oturumu

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Etkili istihdam teşviklerinin devreye sokulması ile ilgili şu anda bir değerlendirme aşamasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliğinin hem devamı niteliğinde olacak hem de daha güçlü sonuçlara ulaşma anlamında teşvik uygulamalarımızda bazı farklı modellere doğru seçenekleri arttırma çalışması içerisindeyiz." dedi.

Bakan Sarıeroğlu, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde bugün başlayan 3. Turizm Şurası'nda, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen Bakanlar Oturumu'nda yaptığı konuşmada, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de turizm sektörüne desteklerinin devam edeceğini vurguladı.

Turizmde üçüncü hamle döneminin çok önemli olduğunu belirten Sarıeroğlu, önemli badireler atlatılan bir dönemin geride bırakıldığını ve bu sınavın başarıyla atlatıldığını söyledi.

Sarıeroğlu, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak şu an gündemimizin birinci maddesi istihdam. Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliği kapsamında çalışmalarımızı çeşitlendirerek yolumuza güçlü şekilde devam etme kararlılığında ve arzusundayız. Bu süreçte en büyük potansiyelin olduğu sektör olarak turizm sektörünün Bakanlığımızın faaliyetleri anlamında temel olacağını ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Verilerin bir sıçrama noktasına geldiğine ve bu noktada güçlü hedeflere doğru kararlı bir şekilde yürüdüklerine işaret eden Sarıeroğlu, turizm sektörüne nefes aldıracak istihdam teşvik paketinin uygulamaya konulduğunu bildirdi.

- "Güçlü planlamalarımız var"

Bakan Sarıeroğlu, önümüzdeki dönemde turizm sektörüne desteklerinin tam olarak devam edeceğini belirterek, "Sektörde istihdamı geliştirmek, turizm sektöründe iş gücünün istihdam edilebilirliğini arttırmakla alakalı, insan kaynaklarının hizmet kalitesini daha da arttıracak nitelikte becerilerle donatılması konusunda güçlü planlamalarımız var." diye konuştu.

Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında hazırlanılan turizm sektörü istihdam stratejisinin bulunduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, bu stratejideki hedeflere ortak çalışmalarla ulaşılacağına inandığını dile getirdi.

Bugün gerçekleştirilen İŞKUR 9. Olağan Genel Kurulu'nda da turizm sektörüne ilişkin kararların alındığına işarete den Sarıeroğlu, şura sonuçları ışığında Bakanlığın alanına giren konulardaki eylem planının revize edilebileceğini dile getirdi.

Sarıeroğlu, 2016'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptığı dönemde açıkladığı İstihdam Destek Paketi çerçevesinde turizm sektörüne istihdam ettikleri işçilerle ilgili 260 milyon lira tutarında ücret ve prim desteği verildiğini, 14,5 milyon lira tutarındaki uygulamalı eğitim sürecinin gerçekleştirildiğini söyledi.

- İŞKUR, turizmde 70 bin kişiyi işe yerleştirdi

Bakan Sarıeroğlu, gece çalışmalarıyla ilgili turizm sektörünü önceleyerek bir yönetmelik değişikliğine de gittiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İŞKUR olarak sektöre destek olmak amaçlı 31 bin kişiye son 9 ayda iş başı eğitim programlarından faydalanma imkanı getirdik. İş başı eğitim programlarımızın süresiyle ilgili turizm sektöründen ve farklı sektörlerden de çok ciddi talepler geliyor. Şu an revizyon çalışması yaptığımız konulardan birisi. Süresini tekrardan uzatmayı planlıyoruz. Yine sektörde çalışan 3 bin kişiye mesleki eğitim kursu gerçekleştirdik. Türkiye İş Kurumu'muz 70 bin kişiyi 2017 yılında turizm sektöründe işe yerleştirdi. Bu da aslında sektörün toparlanma sürecinde olduğunun en büyük göstergesi. Bu süreci inşallah önümüzdeki dönemde daha yüksek rakamlara ulaştıracağız."

Sarıeroğlu, yabancı çalışanlarla ilgili de "Sektörde yabancı iş gücünün istihdamı konusunda yoğun talepler vardı. Bazı kotalarımız vardı. Bu kotalarda 5 olan sayıyı 10 Türk vatandaşımız çalıştığında sınırsız şekilde bir yabancı istihdamı getirecek şekilde esnetmiş bulunuyoruz." bilgisini paylaştı.

- "Güçlü, aktif iş gücü programlarını uygulamaya koyacağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, turizm sektöründe nitelikli eleman bulamama ile ilgili sorunların da kendilerine ulaştığını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Önümüzdeki dönemde sektörün hizmet kalitesini daha da arttırıcı nitelikte, sektörde çalışacak olan iş gücümüzün bu nitelik ve becerilerle donatılmasıyla alakalı güçlü, aktif iş gücü programlarını da uygulamaya koyacağız. Hedefimiz 2023 yılında turizm sektöründe istihdamı yüzde 50 oranında arttırmak, 250 bin turizm çalışanının meslek içi eğitimden geçirmek, 300 bin de iş gücümüzü meslek yetiştirme kurslarında eğitmek. Kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 50 oranında azaltma hedefimiz var.

Bu hedeflere ulaşma kapsamında etkili istihdam teşviklerinin devreye sokulması ile ilgili şu anda bir değerlendirme aşamasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliğinin hem devamı niteliğinde olacak hem de daha güçlü sonuçlara ulaşma anlamında teşvik uygulamalarımızda bazı farklı modellere doğru seçenekleri arttırma çalışması içerisindeyiz."

Sarıeroğlu, bu çalışmada turizm sektörünü önceleyecek planlamaların da yapıldığını bildirdi.

- "Diplomaların mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmesiyle ilgili bir çalışmamız var"

Bakan Sarıeroğlu, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda sektör temsilcilerinin yer aldığı platformda meslek standartlarının oluşturulduğuna dikkati çekerek, "Bu çalışmalar kapsamında diplomaların da mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmesiyle ilgili şu anda bir çalışmamız var. Turizm ve otelcilik bölümlerinden mezun olanlar için bölümlerde Avrupa mesleki yeterlilik çerçevesine uygun olarak oluşturulan meslek standartları ve yeterliliklere uyumlu bir eğitim verilmesini, alınan diplomanın da yeterlilik belgesi olarak geçerliliğinin olmasını sağlayacağız." dedi.

Sarıeroğlu, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında ücretlerin eksik ödenmesi ve kaçak yabancı iş gücüyle ilgili sıkıntıların giderilmesi konusunda çalışmalar gerçekleştireceklerini belirterek, Bakanlık olarak turizmi destekleyici nitelikte çalışmalarda her zaman sektörün yanında olacaklarını kaydetti.



Yorumlar