29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

- Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Uyanık: - "İki dost ve kardeş halk arasında, mazinin derinliklerinden bugüne uzanan kardeşlik bağlarımız yeniden canlandı. Türk-Kazak dostluk bağları iki ülke arasında hayatın bütün alanlarında serpilerek güçlenmektedir" - Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Toktabayev: - "Kardeş Türkiye'nin, bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke olduğunu biliyoruz ve bunu hiçbir zaman unutmayacağız"

Google Haberlere Abone ol
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

ASTANA (AA) - Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Timut Toktabayev, Türkiye'nin, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu ve bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık’ın ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen resepsiyona Bakan Yardımcısı Timur Toktabayev’in yanı sıra yabancı misyon temsilcileri, askeri ataşeler ve çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyona, 30-31 Ekim'de yapılacak Suriye görüşmeleri için Astana’ya gelen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlığındaki Türkiye heyeti de hazır bulundu.

Türkiye ve Kazakistan’ın milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda, Büyükelçi Uyanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajını okudu.

Uyanık, Cumhuriyet'in kurucusu, Türk milletinin ebedi önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitleri ve kahraman gazileri minnet ve şükranla yad ettiklerini belirterek, Kazakistan’da yaşayan ve resepsiyona katılan Türk vatandaşlarının Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 25. yılını kutladıklarını dile getiren Uyanık, "Kazakistan’ın bağımsızlığı 16 Aralık 1991 tarihinde ilan edilir edilmez, Türkiye onu ilk tanıyan ülke olmuştur." dedi.

Uyanık, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasında bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda derinleştiğine dikkati çekerek, "İki dost ve kardeş halk arasında mazinin derinliklerinden bugüne uzanan kardeşlik bağlarımız yeniden canlandı. Türk-Kazak dostluk bağları iki ülke arasında hayatın bütün alanlarında serpilerek güçlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Kazakistan'ın, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine karşı Türkiye'ye kardeşlik desteği verdiğinin altını çizen Uyanık, "Kazakistan, demokrasimiz, seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanımız ve devletimizle dayanışmasını göstermiştir." dedi.

Büyükelçi Uyanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kazakistan’a ziyaret gerçekletirdiğini anımasatarak, bu ziyaretin ikili ilişkilerin daha da derinleşmesini sağladığını dile getirdi.

Uyanık, Kazakistan’ın dış ticaret ve yatırımlarında Türkiye’nin önde gelen ülkeler arasında olduğuna söyledi.

- "7 ayda ticaret hacmi yüzde 37 arttı"

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Toktabayev de iki ülkenin dostluk ve kardeşlik bağlarına dikkati çekerek, "Kardeş Türkiye'nin, bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke olduğunu biliyoruz ve bunu hiçbir zaman unutmayacağız." diye konuştu.

İkili iş birliğinin gelişmesinde olumlu dinamiğin kaydedildiğini vurgulayan Toktabayev, "Bu yılın 7 ayında ikili ticaret hacmi 1 milyar dolar gerçekleşerek yüzde 37 arttı." dedi.

Kazakistan'da 2 bin civarında Kazak-Türk ortak şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Toktabayev, "Son 12 yılda Türkiye'den gelen doğrudan yatırım 2 milyar doları aştı. Aynı zamanda Türkiye'deki Kazak yatırımı yaklaşık 1 milyar dolar." ifadelerini kullandı.

Tokbayev, yarın Azerbaycan'da Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı yapılacağını söyleyerek, söz konusu demiryolunun tüm katılımcı ülkelerin transit potansiyelini kullanması ve karşılıklı ticaret hacminin artırılmasında yeni imkanlar sağlayacağını kaydetti.

Yorumlar