28 Şubat FETÖ için milat oldu

Sivil siyasetin yanısıra orduyu da dizayn eden 28 Şubat postmodern darbesi FETÖ için adeta bir milat oldu. Dindar subaylar namaz kıldığı için ordudan atılırken FETÖ'cü subaylar yükseldi. 15 Temmuz'a giden süreçte 28 Şubat'ın rolü gözler önüne serildi.

Google Haberlere Abone ol
28 Şubat FETÖ için milat oldu

28 Şubat postmodern darbesi, sivil siyasetin yanısıra ordunun yeniden dizayn edilmesinde de milat oldu. NATO, TSK içindeki faaliyetlerini FETÖ’ye ihale etmeye karar vermişti. TSK yeniden dizayn edilecekti. FETÖ’nün TSK’ya sızma faaliyetlerinin hazırlıkları 1971 yılından itibaren başlatılmış, uygulama planı ise 12 Eylül askeri darbesiyle devreye sokulmuştu.

ORDUYU DİZAYN DARBESİ

Ele geçirdiği askeri okul sınav sorularıyla orduya sızan FETÖ’cülerin en büyük kadrolaşması 28 Şubat’la gerçekleşti. FETÖ’nün askerleri milli ve muhafazakar kadroları cemaat üyesi olmakla yaftalayıp ihraçlarla kendine alan açarken, bir yandan da erken terfi ve yüksek disiplin notlarıyla başarı basamaklarını hızla tırmandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 15 Temmuz raporunda darbeci subay/astsubaylara yönelik ortaya koyduğu veriler, bu tabloyu rakamlarla teyit etti.

KENDİLERİNE ALAN AÇTILAR

28 Şubat cuntacıları FETÖ’cüleri hızla terfi ettirirken, bir yandan da sözde FETÖ ile mücadele ediyordu. O dönemki ihraçlar adeta FETÖ’ye alan açmak için kullanıldı. Asıl FETÖ’cüler takıyye ile kendilerini gizlerken, dürüst ve dindar insanlar sırf namaz kılıp oruç tuttukları için ordudan uzaklaştırıldı. Adaleti Savunanlar Derneği’nin (ASDER) yaptığı çalışmada, o dönem TSK’dan ilişiği kesilmiş kişilerin çoğunun, hain yapılanma ile hiçbir ilgisinin olmadığı tespit edildi.

MAKAMINDA AĞIRLADI

28 Şubatçılar sözde irticai yapılanmalarla mücadele ederken, kamuoyuna yansıyan gelişmeler ise tam aksi yöndeydi. Dönemin Genelkurmay Başkanı cuntacı Org. İsmail Hakkı Karadayı, Gülen’in okullarını tanıtan imamları karargahtaki makamında ağırlayarak başarılarından duyduğu gururu paylaşıyordu. Karadayı, “Genelkurmay Karargahına kolay kolay girilmez.Ancak sizlerin bu başarısı benim kapılarımı açtı” diyordu. Karadayı, örgütün üst düzey yöneticilerine de plaket vermişti.

ÇEVİK BİR’DEN İTİRAF

Fetullah Gülen, 28 Şubat darbesini duyunca Amerika’ya gitti. Amerika’dayken dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’e bir mektup yazarak methiyeler düzdü. Batı Çalışma Grubu’nun fikir babası olan Çevik Bir, o dönem Gülen örgütüyle mücadele edilmediğini, hatta örgütün TSK içinde palazlandığını, yıllar sonra 28 Şubat duruşmasında şöyle itiraf etti: “Biz yalnız bırakıldık. Genelkurmay Başkanımız bizi yalnız bıraktı. Meclis Soruşturma Komisyonu’nda ifade verdikten sonra yalnız bırakıldığımızı anladık.”

ABD’YE YERLEŞTİRİLDİ

Fetullah Gülen, Amerika’ya gittikten 3.5 ay sonra, Süleyman Demirel’in ‘tehlike geçti, dön artık’ çağrısı üzerine Türkiye’ye döndü. Ancak TSK içindeki görevi büyüktü. Kısa bir süre sonra bu kez dönmemek üzere ve Amerika’ya gidecek ve oraya yerleşecekti. O tarihten sonra da 15 Temmuz darbe girişimine kadar Pensilvanya’dan sivil imamları vasıtasıyla orduyu şekillendirdi.

Yorumlar