'28 Şubat' paşası askeri törenle uğurlandı

28 Şubat post modern darbesi davasında hapse mahkum edilen paşalardan Hikmet Köksal, hakkındaki kararın Yargıtay tarafından kesinleşmemiş olması nedeniyle askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Google Haberlere Abone ol
'28 Şubat' paşası askeri törenle uğurlandı

Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat post modern darbesinin mimarları ve icracılarından biri olarak bilinen Hikmet Köksal, müebbet hapis cezası almasına rağmen askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı. Gerekçe ise hakkında verilen kararın henüz Yargıtay aşamasında olması. 

Kalp yetmezliği nedeniyle 88 yaşında hayatını kaybeden 37'nci Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal için 1. Ordu Komutanlığı'nda, askeri cenaze töreni düzenlendi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, tören alanında Köksal'ın yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Hikmet Köksal için Ankara'da tören düzenlendi

 

Eski Genelkurmay Başkanları Hüseyin Kıvrıkoğlu, İlker Başbuğ ile emekli general ve amirallerin de katıldığı tören, Köksal'ın naaşının tören alanına getirilmesiyle başladı.

Naaşın askerlerin omuzlarında katafalka konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, Köksal'ın öz geçmişi okundu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar'ın konuşmasının ardından naaşın önünden "saygı geçişi" yapıldı.

Büyük Selimiye Camisi'ne uğurlanan Köksal'ın cenazesi, öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazından sonra defnedilmek üzere Küçükyalı Mezarlığı'na nakledildi.

Törende Köksal'ın oğlu Namık Kemal, torunları ve kardeşi Nejat Köksal taziyeleri kabul etti.

DARBEDEN HÜKÜM GİYDİ, APOLETLERİ SÖKÜLDÜ

28 Şubat’la ilgili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın sanıkları arasında yer aldı.

Mahkeme 13 Nisan 2018’de verdiği kararla 21 isme “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Cezalar duruşmalardaki iyi halleri nedeniyle müebbet hapis cezasına çevrildi.

Mahkeme ayrıca askerlerin rütbelerinin sökülmesine hükmetti. Sanıklar yaş ve sağlık durumları gözetilerek tutuklanmadı ancak yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Karar sanıkların itirazı üzerine Yargıtay’a gitti.

Ama Yargıtay’dan henüz bir karar çıkmadı.

HİKMET KÖKSAL KİMDİR?

Hikmet Köksal, 1932 yılında Artvin'in Yusufeli ilçesinde dünyaya geldi.

1953 tarihinde Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nden, 1955 yılında Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 

1957 yılında Topçu Okulu'nu bitirdi.

Muhtelif topçu birliklerinde Batarya Takım ve Batarya Komutanlığı yaptı.

1969 yılında Kara Harp Akademisi'ni bitirerek kurmay oldu. 

1980 yılına kadar çeşitli birlik ve karargâhlarda, birlik komutanlığı ve karargâh subaylığı görevlerinde bulundu.

1980 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Kara Harp Akademisi Komutanlığı ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1984 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulundu.

1988 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay ATASE Başkanlığı, Jandarma Asayiş Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerini yaptı.

1992 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Ege Ordusu Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı yaptı.

26 Ağustos 1996 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, 1 Eylül 1997 tarihinde yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldı.

2012 yılında 28 Şubat soruşturmasında göz altına alınarak tutuklandı.

Eylül 2013 tarihinde mahkeme tarafından tahliye edilip tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

"Darbecilik" suçlamasıyla hakkında yerel mahkemeler tarafından verilmiş mahkumiyet kararı bulunuyor.

28 ŞUBAT İLE İLGİLİ BU VİDEO İLGİNİCİ ÇEKEBELİR:

Yorumlar