28. Arap Birliği Zirvesi

- Moritanya Cumhurbaşkanı Abdulaziz: - "Arap ülkelerinin, evrensel dönüşümler karşısında ders alması ve çıkarlarını koruması gerekiyor" - "Suriye'de ortam hala karışık. Suriyeli tarafların ateşkes için çaba harcamadığı zamanlarda terör grupları faaliyetlerini sürdürüyor" - Kuveyt Emiri Sabah: - "Kardeş ülkelerimizin güvenlik ve istikrarını bozan Arap Baharı denilen bir şey baş gösterdi. Olumsuz yönleriyle Arap ülkelerinde yayılarak ülkelerin gelişmesine engel oldu" - BM Genel Sekreteri Guterres: - "Suriye'deki savaşa siyasi çözümle noktayı koymanın zamanının geldi" - "(Filistin'de) İki devletli çözümü sekteye uğratan adımların karşısında durmalıyız"

Google Haberlere Abone ol
28. Arap Birliği Zirvesi

AMMAN (AA) - Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, yeni dünya düzeninin çok eksenli olacağını ve Arap ülkelerinin, evrensel dönüşümler karşısında ders alması gerektiğini belirtti.

Abdulaziz, Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde düzenlenen 28. Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, yabancı devletlerin Arap ülkelerinin içişlerine karışma girişimlerine karşı koyma ve yaşanan sorunları birlikte çözmek için ortak tutum sergileme çağrısında bulundu.

Yeni dünya düzeninin çok eksenli olacağını belirten Abdulaziz, "Bu noktada Arap ülkelerinin, evrensel dönüşümler karşısında ders alması ve çıkarlarını koruması gerekiyor." dedi.

Arap liderleri arasında işbirliği ve ticareti geliştirme çağrısında da bulunan Abdulaziz, "Moritanya, 27'nci Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yaparak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi. Geçen yılki zirvede Arap ülkelerinin daha fazla krizden kaçınması, işbirliğinin geliştirilmesi ve uluslararası mahfillere taşınan davalarını savunması konusunda ciddi çalışmalar yaptık." diye konuştu.

Suriye'deki iç savaşa değinerek, "Suriye'de ortam hala karışık. Suriyeli tarafların ateşkes için çaba harcamadığı zamanlarda terör grupları faaliyetlerini sürdürüyor." diyen Abdulaziz, Suriye'de çatışmalara bir an önce son verme ve Astana'daki görüşmelerde konuşulan ateşkesi uygulama çağrısında bulundu.

Libya konusunu da değinen Abdulaziz, "Terör karşısında kazanılan zaferlere rağmen istikrar sağlanmış değil. Bu durum Sahel Ülkeleri'nin güvenliğini tehdit ediyor. Yasadışı göçün artmasına ve daha fazla trajediye neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Abdulaziz, Arap ülkelerine Libya'daki çatışmalara kalıcı çözüm bulmak için daha fazla çaba sarfetme çağrısı yaptı.

- "Arap Baharı olumsuz bir kalkışma"

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah toplantıda yaptığı konuşmada, bölge ülkeleri ve İran arasında diyaloğun devam etmesi çağrısında bulunarak, "İran ile ilişkilerimiz ülkelerin egemenliğine saygıya ve içişlerine karışmaktan kaçınmaya dayalı uluslararası yasal ilişkiler çerçevesindedir." dedi.

Sabah, Tahran ile bölge ülkeleri arasında istikrar ve güvenliği sağlayacak, yapıcı bir diyalog için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Arap Baharı'nın gereksiz bir kalkışma olduğunu öne süren Sabah, "Kardeş ülkelerimizin güvenlik ve istikrarını bozan Arap Baharı denilen bir şey baş gösterdi. Olumsuz yönleriyle Arap ülkelerine yayılarak ülkelerin gelişmesine engel oldu." diye konuştu.

Zirveye konuk olarak katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Suriye'deki savaşa siyasi çözümle noktayı koymanın zamanının geldiğini belirtti.

Bu yıl başında görevine başladığından beri ilk kez bir zirveye katılan Guterres, "Suriye'deki savaşa siyasi çözümle noktayı koymanın zamanı geldi. Ateşkesin sağlanacağını umut ediyorum. Cenevre görüşmelerinin somut adımlara dönüşmesi için tüm çabamızı harcayacağız." dedi.

Guterres, Filistin'de iki devletli çözümün barış ve güvenliği sağlayan tek çözüm olduğunu vurgulayarak, "Bunun dışında bir alternatif olmadığına inanıyorum. İki devletli çözümü sekteye uğratan adımların karşısında durmalıyız. Bu durum da uluslararası kanunlara aykırı olan Yahudi yerleşim birimleri inşasının durması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise birkaç cümle Arapça konuşarak, "Sayın Ürdün Kralı, Arap devlet başkanları ve BM Genel Sekreteri, bugün beni aranıza çağırdığınız için teşekkür ederim." dedi.

Arap Birliği devlet ve hükümet başkanları, son olarak 25 Temmuz 2016'da sadece 8 liderin katılımıyla Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta bir araya gelmişti.

İki gün sürecek zirve, Amman Bildirisi'nin kabulüyle sona erecek.

Yorumlar