25. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması sonuçlandı

- İHKİB Başkanı Tanrıverdi: - "Genç yeteneklerimizle birlikte daha fazla tasarıma odaklanıp kilogram başına ihracat gelirimizi 40-50 dolarlara çıkarmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
25. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması sonuçlandı

İSTANBUL (AA) - 25. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışmasında dereceye girenler belli oldu.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından sektörün tasarım gücüne güç katacak yetenekleri bulup ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen "Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması"nda ödüller sahiplerini buldu.

İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada hazır giyim ve konfeksiyonun Türkiye'de tasarımın önemini ilk fark eden sektörlerin başında geldiğini ifade etti.

Gelenekselleşen ve rüştünü yıllar önce ispatlayan "Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması"nın sektöre birbirinden iddialı yetenekler kazandırdığını belirten Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"Bizler 25 yıldır genç yetenekleri ortaya çıkarmanın ve yaratıcı beyinleri sektöre kazandırmanın hazzını yaşıyoruz. Çin atasözü, 'Geleceğin bütün çiçekleri, bugünün tohumlarının içindedir' diyor. Ben de bu sözden esinlenerek bugüne kadar olduğu gibi geleceğin en büyük tasarımcılarının da Koza’dan çıkacağını iddia ediyorum. Türkiye'nin en köklü moda tasarım yarışmasında bugüne kadar 200'ün üzerinde gencimizi moda endüstrisine kazandırdık. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması ile tasarım dünyasına adım atan birçok isim bugün yerli ve yabancı markalar için koleksiyon hazırlıyorlar."

Tanrıverdi, genç yeteneklerin özgün tasarımlarının katkısıyla 30 yıl önce 1 milyar dolar civarında bulunan hazır giyim ihracatını 18,7 milyar dolarlara çıkardıklarını ifade etti.

Türkiye'nin kilogram başına ihracat gelirinin ortalama 1,5 dolar iken hazır giyim ve konfeksiyonda bu tutarın 23-24 dolar olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, "Katma değerli ihracatta zirvedeysek ve ülkemize her yıl 15 milyar dolar net döviz kazandırıyorsak tasarımın buradaki farkını unutmamamız gerekiyor. Genç yeteneklerimizle birlikte daha fazla tasarıma odaklanıp kilogram başına ihracat gelirimizi 40-50 dolarlara çıkarmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- Birinciye 20 bin lira para ödülü ve yurt dışında yüksek lisans imkanı


Bu yıl 25'incisi düzenlenen ve 10 genç tasarımcının yarıştığı finalde, Mehmet Emiroğlu birinciliğe değer görülürken Başak Koç ikinci, Nazlıcan Karahan üçüncü oldu.

Jüri başkanlığını İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Cem Altan'ın yaptığı yarışmada birinciliği kazanan Mehmet Emiroğlu 20 bin lira para ödülünün yanı sıra Ekonomi Bakanlığının desteğiyle yurt dışında yüksek lisans eğitimi alma hakkını kazandı.

İkinci Başak Koç 15 bin lira, üçüncü Nazlıcan Karahan 10 bin lira para ödülünün sahibi oldu. İlk 3 dereceyi kazanan yarışmacılar ayrıca birer yıl ücretsiz İngilizce eğitim hakkı elde etti.

Yorumlar