22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

- Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi Taraflar Konferansı Fas'ın Marakeş kentinde başladı

Google Haberlere Abone ol
22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

RABAT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) Fas'ın Marakeş kentinde törenle başladı.

Açılış törenine, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Direktörü Patricia Espinosa, Paris COP21 Başkanı ve Fransa Çevre, Enerji ve Denizcilik Bakanı Segelone Royal, COP22 Başkanı ve Fas Dışişleri Bakanı Selahaddin Mizvar'ın yanı sıra konuk ülke temsilcileri katıldı.

UNFCCC İcra Direktörü Espinosa yaptığı açılış konuşmasında, zararlı gazların emisyon değerinin çok yükseldiği son dönemde iklim zirvesi toplantılarının bu tehlikeye karşı ortak mücadele vermek için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.

Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sadece 3 gün sonra Marakeş COP22’de bir araya geldiklerini belirten Espinosa, "Anlaşmaya taraf 197 ülkenin 100’den fazlasının anlaşmayı onaylaması, iklim değişikliği ile mücadele için büyük bir adımdır. Anlaşmaların yürürlüğe bir an önce girmesi ve somut adımlar atılması konusunda büyük çaba sarf etmeliyiz.” dedi.

- İklim değişikliği ile mücadele

Fransız Bakan Royal ise konuşmasında iklim değişikliği konusuna değindi. Dünyadaki iklim değişikliğinin "tehlikeli" boyutlara ulaştığını dile getiren Royal, "İklim değişikliğinde en büyük tehlikeyi özellikle Afrika kıtası yaşıyor. Burada iklim değişikliğinden dolayı hayatını kaybeden insanlar var. İklim değişikliği ile mücadele için bir an önce çözüm yollarını hayata geçirmeliyiz." ifadesini kullandı.

Fas Dışişleri Bakanı Mizvar, ülkesinin iklim değişikliği ile mücadelede bütün imkanlarını seferber ettiğini vurguladı. Mizvar, "İnsanlığa karşı sorumluluğumuz gereği savunmasız ülkelere yardımcı olmak adına iklim değişikliği ile mücadelede yaptığımız anlaşmalar bir an önce hayata geçirilmelidir." diye konuştu.

Açılış töreni COP21 Başkanı Royal’in COP22 Başkanı Mizvar’a görevi devretmesiyle son buldu.

Küresel ısınma, hava kirliliği ve salınım gazları ile ilgili çevre ve iklimsel sorunların ele alınacağı konferansın 18 Kasım'a kadar devam edeceği belirtiliyor. 195 ülkeden temsilcilerin katıldığı konferansta, söz konusu ülke temsilcilerinin Paris İklim Anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra anlaşmanın pratik olarak hayata nasıl geçirileceği üzerinde çalışması ve 16 Kasım'da da Afrika Zirvesi’nin COP22’de yapılması bekleniyor.

-Güvenlik ve katılımcılar

Yaklaşık bin beş yüz gazetecinin akreditasyon yaptırdığı konferansın güvenliğinin 10 bin polis tarafından sağlanacağı kaydediliyor. Konferansa 22 bini ülke temsilciliği delegasyonu, 8 bini sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere toplam 30 bin kişinin katılması bekleniyor.

- İklim zirvesinin hedefi

Bilim adamları sera gazı emisyonlarının bu hızda devam etmesi durumunda, küresel ısınmanın zararlarının geri alınamayacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Zirvede sera gazı emisyonunun azaltılarak dünya genelindeki salınımı 2 derecenin altına alınması hedefleniyor. Bu konuda gelişmiş ülkeler en büyük emisyona sahip. Dünyanın en çok karbondioksit salan ekonomileri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ülkeleri yer alıyor.

- Marakeş İklim Zirvesi’nin gündemi

COP22’nin ana gündem maddesinin, geçtiğimiz yıl Paris’te düzenlenen C0P21’de aralarında Türkiye’nin de olduğu 196 ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması olması bekleniyor. Paris Anlaşması’nın taraf ülkelerinin ilk toplantılarını Marakeş İklim Zirvesi’nde gerçekleştireceği kaydediliyor. Paris Anlaşması Tarafları Toplantısı (CMA), anlaşmanın sabit, usule dair, yönetimsel ve operasyonel meseleleri için yönetim kurulu işlevi göreceği ifade ediliyor. Ayrıca konferansta, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı hedefleyen anlaşmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, uygulanabilir olmasının sağlanması ve tarafların somut adımlar atması için nelerin yapılması gerektiğinin ele alınacağı aktarılıyor. Konferansın bir diğer önemli gündem maddesinin ise 2018'de yapılacak zirve ile ilgili görüşmeleri kararlaştırmak ve ülkeleri karbon salınım oranlarını azaltmaya teşvik etmek olduğu belirtiliyor.

- Marakeş İklim Zirvesi’nde Türkiye

Paris Anlaşması’nı imzalayan Türkiye, anlaşmayı onaylayan ülke olmadığı için CMA’da yer alamayabilir. Türkiye, iklim değişikliği ile daha etkin mücadele için "gelişmiş ve gelişmekte" olan ülke kavramının daha net ortaya konulması gerektiğini savunuyor. Anlaşma, emisyon azaltımı ve iklim konusunda "gelişmiş-gelişmemiş" ülke ayırımı yapmasa da gelişmiş ülkeler tarafından gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi ve iklim finansmanı sağlanmasına hükmediyor.



Yorumlar