2020 yılı fındık taban fiyatı belirlendi mi, son durum ne?

Fındık üreticileri son günlerde merakla, 2020 yılı fındık taban fiyatı belirlendi mi, son durum ne, sorusunu gündeme getiriyor. İşte detaylar: Cumhurbaşkanı Erdoğan, fındık tavan fiyatlarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Fındık alım taban fiyatları belli oldu

Karadeniz'deki fındık üreticilerinin gözü kulağı Ankara'dan gelecek fındık taban fiyatlarında. Peki, 2020 yılı fındık taban fiyatı belirlendi mi, son durum nedir, yeni gelişme var mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada Giresun kabuklu fındık için 22,5 lira olarak belirlendi. 

***

Fındık taban fiyatlarıyla ilgili olarak hükümetin çalışmaları devam ediyor. Fındık taban fiyatlarının belirlenmesi için hükümet yetkilileri, üreticiler ve alıcılar ile bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Hatta bu toplantılardan birine davet edilmeyen MHP'li Cemal Enginyurt hükümeti sert eleştirdiği için partisi tarafından ihraç edilmişti. 

Fındık taban fiyatlarıyla ilgili tartışma sonrasında MHP'den ikinci bir çıkış daha gelmişti. 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, fındık üreticilerinin sorunları ve 2020 yılı fındık taban fiyatı konusunda muhabirine değerlendirmelerde bulunmuştu. Fındık üreticilerinin yanında olan MHP'nin konuyu yakından izlediğini ifade eden Akçay, Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 500 bin aile ve 8 milyon üreticinin geçim kaynağının fındık olduğunu söyledi.

Fındığın önemli bir ihracat kalemi olduğuna dikkati çeken Akçay, şöyle devam etti: "Manisa'da üzüm fiyatları ve rekoltesiyle ilgili sorunların ve tartışmaların çıktığı gibi her sezon öncesinde fındık taban fiyatıyla ilgili sorunların ortaya çıktığını da biliyoruz. Ayrıca İtalyan fındık karteli Ferrero ve onun Türkiye'deki uzantıları aracılığıyla her yıl fındık üzerinde spekülasyonlar yapılarak fiyatlarla oynandığını, fiyatların düşürüldüğünü de biliyoruz ve söylüyoruz. Fındık kilogram fiyatı geçtiğimiz ay 26 lira civarındayken bugünlerde 19 liraya düşmüştür. Fındığın fiyatı yabancı şirketlerin inisiyatifine bırakılmamalıdır."

Erkan Akçay, bu yıl rekoltenin düştüğünü, fındığa talebin arttığını belirterek, "Temmuz ayının sonuna geliyoruz. Sabırlı olalım. Tribüne oynamak ve mugalata yapmak yerine Sayın Cumhurbaşkanının açıklayacağı kararı bekleyelim. İnanıyorum ki hükümet fındık üreticilerimizin beklentilerini karşılayacaktır. Bu ümit ve beklenti içerisindeyim." diye konuştu.

Fındık hasadına başlanmadan önce taban fiyatının açıklanması gerektiğini vurgulayan Erkan Akçay, "2020 yılı için maliyetin üzerine enflasyon ve üreticinin refah payı da ilave edilerek üreticiyi memnun edecek bir taban fiyat belirlenmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi ve FİSKOBİRLİK eliyle de fındık alımı yapılmalıdır." dedi.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA

Dolayısıyla fındık taban fiyatlarının 2020 yılı için ne kadar olacağına en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verecek. Erdoğan'ın yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

Yorumlar