2019 YÖKDİL sınavı ne zaman?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen ikinci Yüksek öğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı başvuruları sona erdi. Peki YÖKDİL sınavı ne zaman?

Google Haberlere Abone ol
2019 YÖKDİL sınavı ne zaman?

Sonhaberler | Haber Merkezi 

YÖK tarafından ilki 2017 yılında gerçekleştirilen YÖKDİL sınavının 6. 10 Mart 2019 Pazar günü, 30 ilde toplam 35 sınav merkezinde saat 14.00'da tek oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınav için 30 Ocak'ta başlayan başvurular ise 8 Şubat tarihinde sona erecek.

Altıncı YÖKDİL sınavı İngilizce'ye ek olarak "Arapça, Almanca ve Fransızca" dillerinde de yapılacak. İlk alan özgü dil sınavı olan YÖKDİL; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında gerçekleştirilecek. YÖKDİL sınavına yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilecek.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı başvuruları, 30 Ocak-8 Şubat'ta yapılabilecek. Söz konusu sınav için başvurular online olarak "yokdil.yok.gov.tr" internet adresi üzerinden alınacak.

YÖKDİL ÜCRETİ NE KADAR

Başvuruları başlayan YÖKDİL sınavına katılmak isteyen adaylar 8 Şubat tarihine kadar bankamatikten, bankamatik/kredi kartı ile gerçekleştirebilir. Adaylardan sınav ücreti olarak 100 TL talep edilmektedir.

SORU SAYISI

YÖKDİL sınavında adaylara, çoktan seçmeli ve 5 (beş) cevap şıklı olmak üzere  toplamda 80 (seksen) adet soru sorulacak olup adaylara soruları çözmesi ve cevap anahtarına şıklaması için 180 (yüz seksen) dakika süre verilecek. 180 dakika dolduğu anda sınav biteceği için adayların en az 15-20 dakika önceden sorularını cevap anahtarına şıklamaya başlamalıdır.

YÖKDİL SINAVI NEDİR?

Yükseköğretim Kurumları Dil Sınavı kısa adıyla (YÖKDİL), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile eşdeğer bir sınavdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 26.01.2016 tarihinde yapılan açıklaması ile ilk kez 5 mart 2017 tarihinde İngilizce dilinde yapılan ve daha sonra Almanca, Fransızca ve Arapça dillerinde uygulanması planlanan bir yabancı dil seviye belirleme sınavıdır. "Alana özgü" ilk akademik dil sınavı YÖKDİL Sınavı, mevcut Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) yanında adayın fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık alanlarında dil yeterliliğini belirlemeye yönelik akademik yabancı dil sınavı niteliği taşıyor. YÖK'ün koordinasyonunda düzenlenen sınavın soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanıp, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir. YÖKDİL sınavına ilk başvurular 30 Ocak - 10 Şubat 2017 tarihleri arasında alındı. 5 Mart 2017 tarihinde düzenlenen ilk sınava 92 bin 904 kişi başvurdu. Adaylar, başvuru için 75 lira sınav ücreti ödediler. 

Yorumlar